Lärarfacket sparkar bakut

Lärarnas arbetsgivare vill ta fem timmar i veckan av lärarnas förtroendetid och lägga som arbetsplatsförlagd tid. Det får lärarna att gå i taket.

Nu är det avtalsrörelse för lärarna. Men just nu har det tagit stopp. Lärarnas arbetsgivare vill strukturera om arbetstiden och lärarna befarar att det kommer ge mindre tid för varje elev.Foto: Henrik Hultqvist

Nu är det avtalsrörelse för lärarna. Men just nu har det tagit stopp. Lärarnas arbetsgivare vill strukturera om arbetstiden och lärarna befarar att det kommer ge mindre tid för varje elev.Foto: Henrik Hultqvist

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2010-03-09 07:12
- Jag befarar att vi inte kommer att få ägna den tiden till planering, samtal och efterbehandling av lektioner, säger Roger Sevedstam, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Västervik.Sevedstam tror att rektorerna kommer att ge lärarna fler lektionstimmar och fler klasser eftersom något tak för undervisningsskyldighet inte finns längre.Det skulle ge mindre tid för varje elev istället för mer tid till varje elev som är Lärarnas Riksförbunds motto inför årets avtalsrörelse.Vi vill ha tid att möta varje elev som en individ och tillräckligt med tid att planera och följa upp lektionerna för att kunna göra ett bättre jobb menar Sevedstam. Lärarna behöver ha mer än tre minuter per elev som de menar att de har idag.Men om förtroendetiden, som bland annat innebär planeringstid, samtal och föräldrakontakter med mera minskas med fem timmar i veckan och den arbetsreglerade tiden ökar med samma mängd, så riskerar lärarna att få mindre tid för varje elev menar Sevedstam.Han får inte ekvationen att gå ihop. - Hur ska en lärare klara av att lära känna sina elever och ge var och en undervisning av hög kvalitet om arbetsgivaren minskar tiden för planering?Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) kommenterar:- Jag har full förståelse för att lärarna tar ett stort ansvar när det gäller förberedelse, planering och uppföljning och jag funderar på om man kan höja statusen i läraryrket genom att höja lönerna, men samtidigt har lärarna en tredjedel av tiden med eleverna och den borde öka. Och när det gäller viss administration borde det kunna vara så att man kan avlasta lärarna och att det kan finnas andra som är mer lämpade för det.Lärarna tycker att arbetsgivarna ska sluta att bråka om arbetstiden och istället börja diskutera arbetets innehåll.- Redan nu har väldigt många lärare en arbetssituation som innebär stress och risk för utbrändhet och det lär inte bli bättre med en ökad arbetsbörda. Om det här går igenom kommer det att gå ut över eleverna och i längden går det ut över oss. Fler lärare riskerar att gå in i väggen.
Detta har hänt
Det är stiltje vid förhandlingsbordet mellan Lärarnas Riksförbund och lärarnas arbetsgivare (Sveriges kommuner och landsting, SKL ). Den inledande förhandlingsfasen är avslutad och parterna står långt ifrån varandra. Bland annat vill SKL att lärarna förlägger fem timmar i veckan i skolan av den tio timmar långa förtroendetiden, den tid lärarna hemma eller någon annanstans får chansen planera, rätta och ha föräldrakontakt, på skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om