Lärde sig hantera långvarig smärta

Långvarig smärta kan vara förödande och svår att hantera. Därför anordnar landstinget och länets folkhögskolor kurser för att lära sig hantera situationen. Marie och Anna har gått kursen och fått hjälp.

Det är inte lätt att lära sig handskas med långvarig smärta på egen hand. Att vara i en grupp där alla har samma problem hjälper på många sätt. Både Marie Olofsson, Dalhem och Anna Uldén, Gamleby är mycket positiva till kursen. Foto: Hans Brandin

Det är inte lätt att lära sig handskas med långvarig smärta på egen hand. Att vara i en grupp där alla har samma problem hjälper på många sätt. Både Marie Olofsson, Dalhem och Anna Uldén, Gamleby är mycket positiva till kursen. Foto: Hans Brandin

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-09-15 00:06
Marie Olofsson, Dalhem har smärta som hon fått på grund av överrörlighet. Skadade nerver och en onödig operation har ställt till det. Marie har börjat studera till personlig assistent.Anna Uldén, Gamleby, fick psoriasisartrit i samband med en graviditet. Det är en inflammatorisk sjukdom och är en kombination av hudsjukdomen psoriasis och ledinflammationer. Dessutom har hon mist en finger och skadade en annan vid vedkapning. Anna arbetar heltid på Överums bruk, det har hon gjort hela kurstiden också.- Vi har träffats en dag i veckan i en liten grupp på sex personer, berättar Marie och Anna. Det är väldigt nyttigt att komma ut och träffa andra i samma situation. Den som går hemma ensam kan lätt börja älta det som varit och inte våga prova på någonting som kan förändra situationen. - Det gäller att lära sig tänka positivt och ge sig på nya utmaningar även om det gör ont. Skulle man misslyckas så har man i alla fall försökt.Under kursen har deltagarna pratat och lyssnat på föredrag, men också haft besök och diskussioner med företrädare för försäkringskassan, en instans som inte alla deltagarna har haft enbart positiva kontakter med tidigare.Båda känner att de fått bra hjälp i kursen, men på helt olika sätt. - Jag har fått mod att gå vidare i livet, säger Marie Olofsson. Nu sitter jag på skolbänken och pluggar till personlig assistent. Tidigare tyckte jag mest synd om mig själv, nu har jag fått stöd att våga satsa och kämpar på. Utan kursen hade det inte gått.- För min del har de andra deltagarna på kursen hjälpt till att bromsa mig, säger Anna Uldén. Jag har alltid för många järn i elden och behöver begränsa mig. Marie och Anna rekommenderar kursen och tycker att även män borde våga delta, i deras kurs fanns bara kvinnor.- Män har svårare att prata om känslor men de måste ha precis samma behov och det finns alldeles säkert lika många män som kvinnor, med långvarig smärta att hantera.- Livet är inte slut bara för att man han ont i kroppen. Den som är mogen för förändring ska ta chansen. Anna rekommenderades kursen av sin läkare, Marie fick höra talas om kursen när hon gick en annan utbildning på Gamleby folkhögskola. Deltagarna ska försöka att privat fortsätta träffas en gång i månaden.
Nyckelkurser
Genomförs i grupp om cirka åtta deltagare, en dag i veckan under 12 - 16 veckor. Det övergripande syftet med kursen är att deltagaren ska kunna finna vägar att få ökade kunskaper om sin ohälsa och att med stöd av gruppen mobilisera egna resurser och omgivningens stöd, för att hitta fram till en bättre livskvalitet och större välbefinnande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om