Larmade polisen – hade själv vapen på sig

Mannen var beväpnad bland annat med en kedja och ett egengjort gatuvapen när han själv larmade polisen i Västervik. Nu åtalas han för flera brott.

Mannen hade gatustridsvapen på sig.

Mannen hade gatustridsvapen på sig.

Foto: Bild från polisens förundersökning

Västervik2025-02-01 20:00

Det var i juli förra året som mannen själv larmade polisen. I larmsamtalet uppgav han att han blivit hotad av tre personer och kunnat fly in i en lägenhet där han fått låna telefonen och kunnat larma polisen. 

När polisen kommer till platsen ser de att mannen har en kniv i bältet och beslutar sig för att kroppsvisitera honom. Då upptäcker de att han har fler vapen på sig, bland annat en kedja och en strumpa med en sten i. Han har även ett par knivar till på sig. Mannen berättar i förhör att han blivit förföljd och att kedjan inte är ett vapen utan ett lås till en cykel.

Senare under året inträffar fler händelser.

Enligt polisens förundersökning ska mannen länge haft kontakt med socialtjänsten i Västervik. Det var när anställda därifrån skulle hämta en nyckel hos mannen som han uttalade hot mot en person som inte var med vid tillfället. Han ska bland annat ha sagt att han skulle skicka ett mc-gäng efter personen, och att han skulle ha "slagit sönder honom", om han inte lämnat ett rum vid ett tidigare möte. Det var i oktober förra året. Mannen själv förnekar brott.

Några dagar tidigare hade personal från kommunen upptäckt några dyra cyklar utanför mannens bostad, och konfronterade honom med sina misstankar om att det var stulna. Då ska mannen enligt utredningen ha knuffat en person och tagit strupgrepp på honom och slagit en annan i ansiktet med knuten näve. Båda incidenterna förnekar han själv i förhör.

Han ska enligt åtalet också ha krossat flera fönsterrutor till ett boende i kommunal regi genom att kasta en cykel mot rutorna, något mannen däremot erkänner. Skador för nära 20 000 kronor uppstod efter det.

Åtalspunkterna är grovt brott mot knivlagen, hot mot tjänsteman, olaga hot och skadegörelse.

Hot mot anställda i socialtjänsten är ett stort problem över hela riket, och det har blivit vanligare. Det visar inte minst en undersökning genomförd av Novus 2024. Den visade att 38 procent av de tillfrågade socialsekreterarna har upplevt hot eller våld i arbetet under den senaste tvåårsperioden. 

Motsvarande siffra 2022 var 37 procent. 2019 svarade 35 procent att de utsatts för hot eller våld. Totalt deltog 2 696 socialsekreterare från olika delar av Sverige i undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!