Den direkt utlösande faktorn till att vakter kallades in var när en kurator måndagen den 9 oktober fick uppgifter om bråk dels på en nattklubb i Västervik, dels på ett boende i Gamleby som kunde leda fram till nya bråk. En vecka senare fick skolan in ytterligare uppgifter om en elev som under veckan känt sig förföljd och hotad. Det ska ha haft samband med händelserna föregående helg.
– Vi vet inte exakt vad det handlar om, men de lärare som är närmast de berörda eleverna känner av en väldigt tryckt stämning, sade Jörgen Jonsson.
Vakthållningen fortsätter även den här veckan, sedan börjar höstlovet.
Under kvällen framkom flera problem på gymnasiet:
* Hot över sociala medier har blivit allt vanligare. Där har vuxenvärlden svårt att hänga med och följa utvecklingen.
* Gymnasiefest med kraftig alkoholkonsumtion. Flera elever har fått föras till sjukhus i samband med festerna.
* Efter sommaren fick skolans personal uppgifter om narkotikabruk under sommaren. "Det gäller i alla elevgrupper, och i alla stadsdelar", sade Jörgen Jonsson vid mötet.
* Ökat behov av säkrare lokaler. I början av terminen tog sig en utomstående in i skolan med en softairgun. Vid mötet drog en förälder paralleller till de skolskjutningar som varit, och undrade varför inte eleverna informerades snabbt. Att obehöriga går in på skolan, eller uppehåller sig kring skolan har blivit ett större problem.
Mot slutet av mötet kastade gymnasiechefen Jörgen Jonsson även in en brandfackla:
– Skolan har blivit segregerad.
Å ena sidan ett stort IM-program där många elever inte känner sig som fullvärdiga gymnasieelever. Å andra sidan finns föreningar och sammanslutningar med strikta regler för vem som ska få vara med.
Samtidigt presenterade man också hur skolan arbetar för att lösa problemen:
* Fler vuxna som rör sig ute i korridorerna på rasterna. Personal har anställts för att bygga relationer med eleverna. Jörgen Jonsson tycker att de tips man fick in i början av oktober visar att det arbetet burit frukt.
– Eleverna tyr sig till vår personal, säger han.
* På IM-programmet har man dagliga samlingar med personal och elever för att känna av stämningen där.
* Efter ombyggnaden kommer det att bli svårare för obehöriga att komma in på skolan. Det kommer att finnas system för att snabbt nå ut med information till klassrummen vid en akut situation.
* Fler aktiviteter i uppehållsutrymmen. Man har införskaffat fotbollsspel och bordtennisbord till IM-programmet och teknikhuset.
Vid den efterföljande frågestunden fick gymnasiet kritik för att man varit för långsam med information både till föräldrar och elever.
– Där har vi en läxa att lära, sade Jörgen Jonsson.