"Låt kommunen ta över verksamhet från landstinget"
I dag skjuter kommun och landsting ansvaret för de gamla mellan sig. Det vill vänsterpartiet i Kalmar län få stopp på genom att få en enda huvudman.
Gränsdragningen mellan landstingets och kommunens ansvar för vården och omsorgen av de äldre är ett ständigt tvisteämne i samtliga Sveriges län. Grovt uppdelat så har kommunerna ansvar för omsorgen, medan landstinget sköter sjukvården, men så kommer frågor som; Är en enkel syssla som att lägga om ett förband vård eller omsorg? Inte sällan har landstinget och kommunerna pekat på varandra, och enligt Johnny Petersson har det några gånger varit nära att man gått till rätten för att få avgjort vem som ska utföra sysslorna.
Han anklagar inte oväntat de borgerliga partierna i Kalmar län för ansvaret för att frågorna inte blir lösta.
- De är inte eniga om vem som ska utföra uppgifterna.
Inför årets val har vänsterpartiets landstings- och kommunpolitiker gått samman om ett gemensamt äldreprogram.
- Vi vill att väljarna ska veta att vi kommer att driva samma politik, säger Johnny Petersson.
Partiet föreslår två alternativa lösningar på de ständiga tvisterna mellan kommun och landsting:
Kommunen tar över distriktsvården. Ekonomiskt löser man det genom att göra en skatteväxling mellan landsting och kommun. Landstinget får avstå inkomster till kommunen.
Äldreomsorgen och distriktsvården läggs i en gemensam organisation som styrs av landsting och kommunen gemensamt.
Andra inslag i vänsterpartiets äldreomsorgsprogram är inrättandet av så kallade mellanvårdsplatser där patienter ska kunna ligga under några dygn under observation av sjukvårdspersonal - för att förhindra att äldre ska tvingas åka fram och tillbaka mellan sjukhus och hemmet.
En annan punkt är vårdpersonalen. Statusen på personalen inom äldreomsorgen måste höjas. Det sker enligt vänsterpartiet bland annat genom lönehöjningar.
Har kommunerna råd med det?
- Har de råd att inte höja lönerna, svarar Mariann Gustafsson, kommunpolitiker i Västervik. Redan i dag har vi problem med att ungdomar inte söker sig till vårdutbildningarna.
- Vi kan naturligtvis inte lova att lönerna ska öka med 10 000 kronor under den kommande mandatperioden, säger Johnny Petersson.
Han pekar ut poliser och sjuksköterskor som yrkesgrupper inom den offentliga sektorn där statusen och lönerna höjts genom ett målmedvetet arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!