Legendarisk synth håller än

I en källare ute i Brevik finns en riktig klenod. En synthesizer som bland annat Depeche Mode har spelat på. Men trots alla kändisar som använt instrumentet genom åren är ändå ljudet det viktigaste. Det är därför Mikael Schloenzig från Västervik har lagt vantarna på Sveriges enda Fairlight cmi serie 3, syntmusikens guldklimp.

Den första synten. I bakgrunden syns de lite nyare tillsammans med ägaren, Mikael Schloenzig.

Den första synten. I bakgrunden syns de lite nyare tillsammans med ägaren, Mikael Schloenzig.

Foto:

Västervik2006-07-26 00:25
- Sådana här grejer brukar ju inte dyka upp för oss vanliga dödliga, säger Mikael Schloenzig när han visar upp sin Fairlight cmi serie 3 från 1985.
- De brukar oftast stanna i musikkretsarna. De försvinner till skivbolagsmänniskor och artister.
Men av en slump fick Mikael Schloenzig en dag för några månader sedan se en annons på nätet. En musikaffär i Stockholm hade fått in just en sådan gammal samplingsynthesizer som Mikael Schloenzig hade drömt om i många år.
- Då var det bara att åka dit och köpa den, berättar Mikael Schloenzig.

Samplingssynthesizern har stått i en dansk skivinspelningsstudio, Puk Studios, där många kända artister har spelat in skivor. Bland annat Elton John, George Michael, Gary Moore och så Depeche Mode då.
Mikael Schloenzig vill egentligen inte tala om vad den kostade för då kommer folk tycka han är skvatt galen, men han avslöjar att det rör sig om tiotusentals kronor.
Hans musikintresse föddes på riktigt när synthmusiken kom i slutet av 70-talet och början av 80-talet.
- Jag kommer främst ihåg när Jean Michel Jarre kom. Jag blev helt tagen av ljudet, säger Mikael Schloenzig. Något sådant hade man ju aldrig hört förut.

Han började spela själv och köpte sin första synthesizer 1983. Då var han också med i ett synthband, men det varade inte så länge.
- Nej, egentligen är jag nog mer en tekniknörd än en musiknörd, förklarar Mikael Schloenzig.

Och det märks att Mikael Schloenzig gillar tekniska prylar. Det har blivit 30 stycken olika synthesizers genom åren. Han reder också snabbt ut begreppen för den oinvigde.
- Alltså, den här Fairlighten är ingen synth egentligen utan en sampler. Med den spelar man in ljud. Det kan vara allt från djurläten till motorer. Sedan kan du med hjälp av samplern spela upp ljudet i olika tonhöjder och på det sättet kan du spela melodier med just det ljudet.

Mikael Schloenzig visar och man känner igen de olika ljuden direkt. Han har bra koll på synthmusiken och refererar till olika låtar, skivor och artister. Ett klasiskt syntljud som många artister har använt sig av, bland annat Depeche Mode, är egentligen en tjej som har sjungit in en enda ton.
- Sedan har de mixtrat med tonen med hjälp av Fairlightsamplern, filtrerat lite övertoner, och så har det blivit ett sånt här ljud av det, berättar Mikael Schloenzig.
1997 såg han Jean Michel Jarre i Globen och han har också sett Depeche Mode live på nittiotalet. Men trots att hans stora idoler stod på scenen var han inte så imponerad.
- Nej, tekniken hade ju gått så pass långt då, alla kunde ju i princip göra samma saker som de. Det var coolare på 80-talet när de lyckades få till nya, och intressanta ljud som ingen annan kunde eftersom en del av instrumenten kostade hundratusentals kronor. Det var liksom lite överjordiskt.

Hans intresse för ljud går inte att ta miste på, och så fort han kommer åt smiter Mikael Schloenzig ner i källaren för att leka med sina dyrbara leksaker. För tillfället står fem olika synthesizers nere i hobbyrummet. Och även om han också har nyare instrument är han mycket bestämd på en punkt. Det finns inget som slår ljuden och musiken som gjordes på 80-talet.
- Då satte man maskiner i händerna på riktiga musiker, det var riktiga musiker som spelade. Nu har ju vem som helst tillgång till tekniken, och ändå har inte ljuden och musiken utvecklats särskilt mycket, säger Mikael Schloenzig.
Han är också förvånad över hur lite ljuden och musiken har utvecklats sedan 80-talet. Med dagens teknik borde man ha kunnat göra så mycket mer. Men samtidigt bevisar det också vilken skatt Mikael Schloenzig har i sin källare. Ljuden från Fairlighten håller länge än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om