Lindvall riktar blicken mot rymden

Fredrik Lindvall spetsar alltid öronen när rymden kommer på tal. Han är också mycket nyfiken på hur vårt samhälle kommer att utvecklas. Uppfattningen att konsumtionssamhället alltid generar välfärd värjer han sig mot.

Fredrik Lindvall vd och föreståndare för Tjust behandlingsfamiljer berättar i att nästa tenninsstjärna från Västervik kan bli en kvinna - om fem sex år.Foto: Anders Steiner

Fredrik Lindvall vd och föreståndare för Tjust behandlingsfamiljer berättar i att nästa tenninsstjärna från Västervik kan bli en kvinna - om fem sex år.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-02-21 00:00

Jag arbetar som... vd och föreståndare för Tjust behandlingsfamiljer.
- Vi arbetar med barn och ungdomar i familjehem. Vi stöttar såväl barnen som familjerna i stort. Våra familjehem finns i en ganska stor region från norra Småland till södra Östergötland. Men uppdragen kommer från hela landet.

- Vårt arbetslag består av psykologer, psykoterapeuter, socialpedagoger, socionomer med fler.

- Vi jobbar även gentemot skolan och med barnens biologiska föräldrar. Vi hjälper till i alla aspekter av vardagslivet.

- I dag har vi 30 platser att erbjuda i regionen. Totalt sett är 25 000 ungdomar i Sverige placerade utanför sina ursprungliga hem. Behovet har ökat med 40 procent sedan 2003. Enligt min mening tyder det på att det allmänna välbefinnandet inte är så bra i det svenska samhället i dag. Men man kan ju också se det som att problemen och behoven har uppmärksammats mer under det senaste decenniet.

Jag är nyfiken på...
På ett personligt plan är jag väldigt nyfiken på rymden. Jag är exempelvis oerhört fascinerad av de stora avstånden mellan himlakropparna. Det finns många gåtor att knäcka på det här området. Jag lyssnar uppmärksamt på nyheter som rör rymden. Det här intresset har nog alltid funnits men det har vuxit i styrka med åren.

- Jag är också nyfiken på framtiden och samhällets utveckling. I synnerhet vad gäller vårt konsumtionssamhälle. Det har länge betraktats som en slags absolut sanning att konsumtion genererar välfärd. Men det synsättet är ju inte hållbart.

- Trots att vi fått mer pengar och konsumerar allt mer ökar ju inte välbefinnandet. Att antalet omplacerade barn ökar är, enligt min uppfattning, ett av flera tecken på detta.

- Men jag är ganska positivt lagd och tror på en bättre utveckling.

Jag önskar att...
politiker och andra makthavare inför styrmedel som fokuserar mer på välmående och välbefinnande och att man på så vis kan öka välfärden. Man får inte tappa bort det viktigaste - att människor ges chans att må bra.

- Jag tror och hoppas på ett paradigmskifte snart, då de här värdena kommer att betonas mer. Man måste kunna bibehålla välfärden samtidigt som man tar hänsyn till människors välbefinnande.

- Jag önskar också, som medlem i Västerviks tennisklubb, att kommunen rustar upp tennisbanorna på Bökensved, precis som man gjort med fotbollsplanen. Det vill säga att man satsar på hela området, för det behövs.

- Vidare önskar jag att vi vuxna i större utsträckning engagerar oss i våra barn. Det är en god investering för framtiden.

Jag skulle vilja...
att fler upptäckte tennisen som motionsform. Vi erbjuder bra träningsmöjligheter i Västervik både för barn, ungdomar och vuxna.

Jag kan ...
- Jag är bra på att leda och utveckla komplexa processer och tjänster, som exempelvis det vi gör här med vård och behandling.

- Jag är väl någorlunda bra på tennis också. Men jag behöver ständigt jobba på min back hand. För övrigt är jag en fena på att åka skidor, slalom vill säga.

Om att bo i Västerviks kommun:
- Västervik är charmigt. Det är en perfekt stad när man har små barn. Avstånden är korta och man får mer tid över till barnen och familjen här än om man skulle bo i en större stad. Man behöver inte lägga en massa tid på att pendla och sitta i bilköer.

- Jag är född i Malmö och uppvuxen i Göteborg men har bott här sedan 1996.

- En negativ aspekt med att bo i Västervik är dock de bristande kommunikationerna. Men man får helt enkelt ta det onda med det goda.

- Jag håller för övrigt med Mats Lindström (förra Budkaveln, reds anm) om att kommunen borde fixa en "city beach". Man skulle kunna göra en liknande satsning som den som gjorts i Helsingborgs stad. Man skulle kunna ha en brygga intill Slottsholmen och en strandpromenad ut till Lögarbergen. Det skulle bli grymt attraktivt för både turister och Västerviksbor.

- Jag tycker också att man skulle kunna göra en "snow park" där man kan åka snowboard vid deponin, sopberget. Det hade kunnat bli en attraktion på vintern.

Svaret på Mats Lindströms frågor: Hur ser det ut med framtida tennistalanger i Västervik? När kommer näste Stefan Edberg?
- Just nu har vi några riktigt duktiga unga tjejer och några ännu yngre killar i föreningen som tävlar en hel del och har haft framgångar.

- Det är viktigt med tävlingsbiten. De tävlande ungdomarna blir förebilder för de yngre. Det är också bra att ungdomarna får bekanta sig med tävlingssituationen, med poängräkning och så vidare, ganska tidigt och under former som inte är så allvarliga. På så vis blir tävlingen snart en naturlig del av tennisen. Förutom Ostkustens Pärla på sommaren arrangerar vi tävlingar i föreningen en gång i månaden.

- För att bli framgångsrik inom tennisen krävs förstås oerhört mycket träning. Det räcker inte bara med talang. Engagerade föräldrar och tränare är också viktigt.

- Näste Stefan Edberg får vi kanske se om sex-sju år. Kanske blir det en kvinna.

Jag skickar vidare till: Kerstin Rollsjö på Mejeriet Ung i Västervik. Det här vill jag fråga henne:
Blev Ungdoms- och kulturhuset Mejeriet som du hade trott och hoppats på?

Hur tycker du och dina kollegor att verksamheten ska utvecklas för att på bästa sätt möta ungdomarnas behov?

Budkaveln

Stafettintervjun "Budkavlen går" är ett återkommande inslag i VT. Förra gången överlämnade Mats lindström stafettpinnen till Fredrik Lindvall, som i sin tur skickar den vidare till Kerstin Rollsjö på Mejeriet Ung. Henne får ni läsa om nästa gång

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om