Lingon Àr skogens röda guld

Det finns visst lingon i skogen i Är, trots att det sÀgs vara ont om dem. HÀr i vÄra trakter har lingonen redan mognat.

Det finns en hel del lingon i skogarna nu, och sÀrskilt i södersluttningar, dÀr de mognar först. Ett par liter lingon blev det i lördags.

Det finns en hel del lingon i skogarna nu, och sÀrskilt i södersluttningar, dÀr de mognar först. Ett par liter lingon blev det i lördags.

Foto: Eva Johansson

VĂ€stervik2008-08-30 00:06
I lördags plockade jag ett par liter och lördagen innan tre liter. DÄ Àr det ÀndÄ bara i början pÄ lingonsÀsongen och alla lingon har inte hunnit mogna Àn. DÀr det mognar först Àr i sluttningar och söderlÀgen, och just pÄ sÄdant stÀlle har jag mina lingonmarker. DÀr lyser de röda pÄ tuvorna just nu.Mina fem liter lingon har nu förvandlats till Ätta liter sylt i burkar av varierande storlek. Sylten kokar jag, men nÄgot Är har jag provat rÄrörda. Receptet pÄ kokta lingon har jag frÄn min mor, som alltid varit en flitig lingonplockare. SÀkert Àr det samma recept som finns i de flesta kokböcker. Numera anvÀnder jag syltsocker, som har pektin tillsatt, men lingon har sÄ mycket naturligt pektin att man knappast behöver tillsÀtta nÄgot. I gamla recept stÄr det att lingonsylten ska skummas noga innan den hÀlls upp pÄ burkar. Det var för att det kan bildas mögel i skummet. Nu Àr jag inte sÄ noga med skumningen lÀngre eftersom jag fryser lingonsylten, det som inte ska Àtas redan i höst. Lingonsylt hÄller sig annars lÀnge i kyl och skafferi, Ätminstone över vintern.Lingonsylt kan anvÀndas till mycket, oavsett om du plockar dina lingon sjÀlv eller köper sylten fÀrdig i affÀren.Ett tips Àr att spetsa sÄsen med lingonsylt nÀsta gÄng du gör grÀddsÄs till steken eller en viltgryta. Det blir syrligt och gott. LÀgg i lingonsylten pÄ slutet, nÄgra teskedar till en sÄs för 4-5 personer. Ett annat tips Àr att ta lite lingonsylt i degen nÀsta gÄng du bakar rÄgbröd. DÄ blir brödet saftigt och hÄllbart.Det Àr ocksÄ gott med mjuk kaka med lingon, som finns i mÄnga varianter. Ibland kallas den kryddkaka, ibland lingonpepparkaka. Man kan variera kryddorna och anvÀnda malda nejlikor, kanel, kardemumma och ingefÀra. Det Àr ocksÄ vanligt att det Àr brun farin i stÀllet för socker i kakan, och mjölk i stÀllet för grÀddfil. Mitt recept Àr en modifierad version av ett recept frÄn "Sju sorters kakor" och ett frÄn en vÀninna. Familjens favorit Àr dock lingonrutorna, som jag bakat mÄnga gÄnger. Det Àr en kaka dÀr lingonsylten ger en fin syrlig kontrast till det söta.
Recept
Kokt sylt
1 liter rensade och sköljda lingon
4 dl socker
2 dl vatten


Blanda lingon, vatten och socker i en gryta och koka upp. LÄt det sjuda i 15-20 minuter och rör dÄ och dÄ. Skumma och hÀll upp pÄ varma och rena burkar.


RÄrörd lingonsylt
1 liter rensade och sköljda lingon
3,5 dl socker

Blanda bÀr och socker i ett kÀrl och rör tills bÀren blir mosiga och sockret Àr löst i sylten. Den hÀr sylten Àr inte sÄ hÄllbar sÄ bÀsta förvaringen Àr att frysa in den.
Lingonrutor
(Cirka 80 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör
1 Àgg
2 dl lingonsylt
TĂ€cke:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 gr smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, socker och bakpulver och finfördela smöret i blandningen till en grynig massa (anvĂ€nd gĂ€rna matberedare). TillsĂ€tt Ă€gget och rör hastigt ihop smeten.LĂ€gg bakplĂ„tspapper i en liten lĂ„ngpanna (cirka 25×35 cm) och tryck ut smeten jĂ€mnt i lĂ„ngpannan. Bred över lingonsylten.TĂ€cket: Rör samman havregryn med socker, smĂ€lt fett och vaniljsocker. Strö blandningen över kakan.GrĂ€dda i mitten av ugnen i 175 grader under 25-30 minuter, tills kakan Ă€r torr och har fĂ„tt fĂ€rg. SkĂ€r den i rutor nĂ€r den svalnat lite.Mjuk lingonkaka
100 gr smÀlt smör
2 Àgg
2 dl socker
2 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk mald ingefÀra
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kardemumma
1,5 dl grÀddfil

SmÀlt smöret och lÄt det svalna. Rör Àgg och socker pösigt. TillsÀtt det svalnade smöret och lingonsylten.Blanda mjöl, bakpulver och kryddor för sig. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner grÀddfilen.HÀll smeten i en form pÄ cirka 2 liter, rund eller avlÄng.GrÀdda i 200 grader i cirka 40 minuter med ugnsgallret pÄ nedersta falsen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om