Lingon Àr skogens röda guld
Det finns visst lingon i skogen i Är, trots att det sÀgs vara ont om dem. HÀr i vÄra trakter har lingonen redan mognat.
Det finns en hel del lingon i skogarna nu, och sÀrskilt i södersluttningar, dÀr de mognar först. Ett par liter lingon blev det i lördags.
Foto: Eva Johansson
Recept
Kokt sylt
1 liter rensade och sköljda lingon
4 dl socker
2 dl vatten
Blanda lingon, vatten och socker i en gryta och koka upp. LÄt det sjuda i 15-20 minuter och rör dÄ och dÄ. Skumma och hÀll upp pÄ varma och rena burkar.
RÄrörd lingonsylt
1 liter rensade och sköljda lingon
3,5 dl socker
Blanda bÀr och socker i ett kÀrl och rör tills bÀren blir mosiga och sockret Àr löst i sylten. Den hÀr sylten Àr inte sÄ hÄllbar sÄ bÀsta förvaringen Àr att frysa in den.
Lingonrutor
(Cirka 80 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör
1 Àgg
2 dl lingonsylt
TĂ€cke:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 gr smör
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjöl, socker och bakpulver och finfördela smöret i blandningen till en grynig massa (anvĂ€nd gĂ€rna matberedare). TillsĂ€tt Ă€gget och rör hastigt ihop smeten.LĂ€gg bakplĂ„tspapper i en liten lĂ„ngpanna (cirka 25Ă35 cm) och tryck ut smeten jĂ€mnt i lĂ„ngpannan. Bred över lingonsylten.TĂ€cket: Rör samman havregryn med socker, smĂ€lt fett och vaniljsocker. Strö blandningen över kakan.GrĂ€dda i mitten av ugnen i 175 grader under 25-30 minuter, tills kakan Ă€r torr och har fĂ„tt fĂ€rg. SkĂ€r den i rutor nĂ€r den svalnat lite.Mjuk lingonkaka
100 gr smÀlt smör
2 Àgg
2 dl socker
2 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk mald ingefÀra
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kardemumma
1,5 dl grÀddfil
SmÀlt smöret och lÄt det svalna. Rör Àgg och socker pösigt. TillsÀtt det svalnade smöret och lingonsylten.Blanda mjöl, bakpulver och kryddor för sig. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner grÀddfilen.HÀll smeten i en form pÄ cirka 2 liter, rund eller avlÄng.GrÀdda i 200 grader i cirka 40 minuter med ugnsgallret pÄ nedersta falsen.
1 liter rensade och sköljda lingon
4 dl socker
2 dl vatten
Blanda lingon, vatten och socker i en gryta och koka upp. LÄt det sjuda i 15-20 minuter och rör dÄ och dÄ. Skumma och hÀll upp pÄ varma och rena burkar.
RÄrörd lingonsylt
1 liter rensade och sköljda lingon
3,5 dl socker
Blanda bÀr och socker i ett kÀrl och rör tills bÀren blir mosiga och sockret Àr löst i sylten. Den hÀr sylten Àr inte sÄ hÄllbar sÄ bÀsta förvaringen Àr att frysa in den.
Lingonrutor
(Cirka 80 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör
1 Àgg
2 dl lingonsylt
TĂ€cke:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 gr smör
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjöl, socker och bakpulver och finfördela smöret i blandningen till en grynig massa (anvĂ€nd gĂ€rna matberedare). TillsĂ€tt Ă€gget och rör hastigt ihop smeten.LĂ€gg bakplĂ„tspapper i en liten lĂ„ngpanna (cirka 25Ă35 cm) och tryck ut smeten jĂ€mnt i lĂ„ngpannan. Bred över lingonsylten.TĂ€cket: Rör samman havregryn med socker, smĂ€lt fett och vaniljsocker. Strö blandningen över kakan.GrĂ€dda i mitten av ugnen i 175 grader under 25-30 minuter, tills kakan Ă€r torr och har fĂ„tt fĂ€rg. SkĂ€r den i rutor nĂ€r den svalnat lite.Mjuk lingonkaka
100 gr smÀlt smör
2 Àgg
2 dl socker
2 dl lingonsylt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk mald ingefÀra
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kardemumma
1,5 dl grÀddfil
SmÀlt smöret och lÄt det svalna. Rör Àgg och socker pösigt. TillsÀtt det svalnade smöret och lingonsylten.Blanda mjöl, bakpulver och kryddor för sig. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner grÀddfilen.HÀll smeten i en form pÄ cirka 2 liter, rund eller avlÄng.GrÀdda i 200 grader i cirka 40 minuter med ugnsgallret pÄ nedersta falsen.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!