Lions upptåg har samlat in mycket pengar

Arkivbild: VT Lions ”Våryra” på Gamleby torg, förmodligen år 1964 samlade massor med folk som köpte lotter, spelade kägla, mätte sina krafter eller tog en bir i ölstugan.

Arkivbild: VT Lions ”Våryra” på Gamleby torg, förmodligen år 1964 samlade massor med folk som köpte lotter, spelade kägla, mätte sina krafter eller tog en bir i ölstugan.

Foto:

Västervik2004-11-11 01:00
För 50 år sedan, den 22 november 1954, bildades Lions Club i Gamleby efter inspiration från klubben i Vimmerby. 1965 kom även Överum att omfattas av klubben.
Den första styrelsen bestod av Åke Torstensson, president, Carl-Gustaf Wallmert, sekreterare och Åke Sundelin, skattmästare. Övriga medlemmar var Helge Glemfors, Gert Gustafsson, Carl-Henrik Helmertz, Magnus Hermfeldt, Ingemar Johnsson, Karl-Axel Larsson, John-Erik Lundberg, Lars Persson, Ivan Pettersson, Åke Strömbäck och Nils Tolf.
Ingen av dessa 14 finns kvar i livet.

Klubbens första aktivitet hölls 1955 och var en konstutställning med ett 20-tal tavlor av Karl-Fredrik Cederberg, som verkade i Gamleby i slutet av 1800-talet. Hela 600 personer besökte utställningen. Samma år visades filmerna ?Blindbock? av Kit Colfach och ?En sommar i Tjust? i både Överum och Gamleby.
Medlemmarna skissade vilt på många andra aktiviteter som: motorbåtstävlingar, rodeo, nyårsrevy, konståkning& Några av dem kom att genomföras, andra återstår. Avsikten har hela tiden varit att samla in pengar som oavkortat skänks till någon som behöver dem.
Då, som nu, tyngdes kommunen av kostnaden för julfirandet och Lions tog över julgransdansen med allt vad det innebar. Ett jullotteri kom till 1956 och vinsterna kördes ut i Gamleby av fyra tomtar med häst och släde.

År 1957 gick tankarna till Ungern och Lions samlade in kläder, samma år hölls första loppmarknaden, men den gick inget vidare.
Annat var det med Barnens Dag 1959. Klubbens största arbetsinsats någonsin. Tio månaders förberedelser gav löns för mödan. Det blev succé. Där fanns tivoli, Arne Hardes, Postflickorna, Hasse Funk med Grodan Boll och skämttävlingar. Huvudattraktionen var ett karnevalståg med 48 ekipage.
Barnens dag marknadsfördes hårt med högtalare från flygplan, högtalarbil och flygblad.

Våren 1960 var det premiär för Lions ?Våryra? på Gamleby torg med kägelspel, kraftmätare, ölstuga med mera.
Till 1962 års riksmöte i Gällivare hyrde 18 Lionmedlemmar Oscar den II:es sovvagn som de både åkte och bodde i samband med mötet.
Första aktiviteten i Överum hölls 1965 i samband med namnändringen till Gamleby-Överum Lion Club. Då var det loppmarknad, karusell och ölstuga på Piazzan. Samma år genomfördes första Röda fjädern. Ivrigt uppbackat av TV-programmet Hylands Hörna gav kampanjen ett netto på 48.000 kronor.

Motorbåtstävling blev verklighet 1966 då en nationell tävling som ingick i SM arrangerades vid Hammarsbadet. Det kom mycket folk, men det var mycket omkostnader. Nettot för allt slit blev en krona!
Det har varit många, många fler aktiviteter i Överum och Gamleby som alla givit ett bättre netto är båttävlingen. En jätteinsats gjordes i samband med att Gamleby firade 700 år. Men också mindre, men väl så betydelsefulla insatser, som alla utflykter och andra nöjen för pensionärer från ålderdomshemmen.

År 1981 startade Tjustfejden med, en promenad eller språngmarsch på 14 kilometer med start i Överum och mål i Gamleby. Den aktiviteten pågår fortfarande men med förändrad sträckning. Klubben får också in pengar på offentlig påsk- och julpynt i Överum och Gamleby.
Två stipendier ur Karl-Axel Larsssons minnesfond kommer att delas ut på jubiléet som hålls i Gamleby Skyttepaviljong lördagen den 20 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om