Lisa vill ha bättre kommunikationer

Lisa Andersson, som fyller 16 år i höst, var en av många elever som deltog i ungdomsdebatten i kommunfullmäktige på måndagen.

Lisa Andersson, som går på Överumsskolan, laddar för att tala för ett förslag om bättre kommunikationer vid ungdomsdebatten i kommunfullmäktige på måndagen.Foto: Anders Steiner

Lisa Andersson, som går på Överumsskolan, laddar för att tala för ett förslag om bättre kommunikationer vid ungdomsdebatten i kommunfullmäktige på måndagen.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-03-01 17:21
Debatten inleddes med samtal i grupper, där politiker och ungdomar diskuterade olika vinklar på temat "vår framtid i Västerviks kommun".En fråga som Lisa Andersson förde fram var behovet av bättre kommunikationer.Själv bor hon på Väländebo gård, en mil utanför Loftahammar, och går på högstadiet i Överum.Till hösten börjar hon gymnasiet i Västervik. Som så många andra som bor långt från stan kommer hon då att flytta hemifrån, men för henne blir det en mjukare övergång, eftersom hon ska bo första året hos sin mormor och morfar. Sedan övertar hon sin systers lägenhet.- Det är skönt att bo hos någon första året, säger hon.Hon vet att många tycker att det är svårt att flytta hemifrån när man bara är 16 år, men med de kommunikationer som finns, har de ofta inget val. Alla har inte möjlighet att få skjuts av föräldrar.Bättre bussförbindelser mellan Västervik och Loftahammar, och mellan Överum och Åtvidaberg, var ett förslag från Överumsskolans elever till ungdomsdebatten i fullmäktige.Eleverna vill att busstiderna bättre anpassas efter gymnasiets tider.Det var Lisa Andersson som talade för förslaget vid ungdomsdebatten.Vad har du för förväntningar?
- Att det ska bli bättre, och att de lyssnar. Att det ska bli som vi tycker. Att de ska försöka förbättra det, svarar hon.Helst vill hon bo på landet även i framtiden. Inte minst för att hon tycker om djur, men också för att hon tycker om lugnet och tystnaden på landet.Men det behövs bättre kommunikationer, anser hon.I år var det nionde gången som ungdomsdebatten anordnades, men första gången som det inte blev någon omröstning om elevernas förslag.Förslagen kallas inte motioner längre. Liksom tidigare kommer de att skickas vidare till de olika nämnderna, men ungdomarna får inget ja eller nej på sina förslag.- Det är upp till politikerna att se vad de kan göra med det här underlaget, säger Åke Andersson, sekreterare i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om