För att bli behörig till ett yrkesprogram på gymnasiet ska man vara godkänd i åtta ämnen. För högskoleförberedande program krävs istället godkända betyg i 12. Utöver det finns lite andra behörighetskrav beroende av vilket program men väljer.
90 procent av eleverna på Ellen Keyskolan i Västervik blev behöriga till gymnasiet under förra året. Det är 136 elever av 151. Det visar statistik som nyhetsbyrån Newsworthy sammanställt.
Det är också över medel. I kommunen ligger andelen behöriga i nian på 81 procent i snitt.
Lägst andel behöriga var det på Östra Ringskolan och på Ankarsrums skola, där 71 procent klarade av att bli behöriga till gymnasiet.
Då ska man komma ihåg att de är mindre skolor med färre elever, så om ett litet antal elever inte blir behöriga gör det stor skillnad i statistiken.
Så här ser statistiken ut för samtliga högstadieskolor i kommunen.
(Siffran i parentes är andelen under 2022)
- Ellen Keyskolan 90 procent (85)
- Ludvigsborgsskolan 79 procent (84)
- Alphaskolan 78 procent (72)
- Ankarsrums skola 71 procent (79)
- Östra Ringskolan 71 procent (75)
Statistik för Gamlebyvikens friskola i Gamleby saknas, eftersom det var färre än tio elever som gick i årskurs nio.
Jämför man med länet i stort hamnar skolorna i kommunen ungefär i den övre tredjedelen. På flera skolor, bland annat Ölands friskola i Mörbylånga och Västra skolan i Kalmar, klarar 100 procent av att bli behöriga.
Men vad kan man göra om betygen inte räcker till för att komma in på någon gymnasieutbildning?
Linda Lindström är rektor på Ellen Keyskolan. Hon säger att det finns flera sätt att klara behörigheten på, för den som ligger illa till.
– Det jag särskilt vill lyfta fram är sommarskola som anordnas centralt i kommunen. Den pågår under två veckors tid direkt efter terminens slut. Där har man möjlighet att läsa upp svenska, engelska eller matematik, ämnen som behövs för att bli behörig. Man kan bara läsa upp ett av ämnena.
Hon berättar att sommarskolan leds av legitimerade lärare som kan ge eleverna examinerande uppgifter. Gör man bra ifrån sig där kan lärarna höja betygen. Det är alltså två veckor som kan bli väldigt betydelsefulla.
– Sommarskolan har ett genomarbetat upplägg som kan vara gynnsamt för vissa elever.
Elever som riskerar att missa behörigheten fångar man upp tidigt. De erbjuds en studieplan och bland annat lovskola på de olika loven för att där kunna förbättra sina kunskaper i de ämnen där det behövs. Där examineras man inte, utan får hjälp med att öva på moment i undervisningen som man har svårt för. Det extra arbetet där kan leda till att man förbättrar sina resultat.
Linda Lindström poängterar att det är viktigt att visa att man inte kommer att överge dem som inte når målet.
– Det är också väldigt viktigt för de här eleverna att de vet att det finns en plan för dem, att vi inte bara lämnar dem efter grundskolan. "Vad händer med mig när skolan är slut?", det måste de få svar på.
– Grundskolan är ju en trygg värld, det behöver finnas trygghet även efter att den är slut. Det är viktigt att vi förmedlar att de inte lämnas för att klara sig själva.
För dem som inte når upp till behörigheten finns också IM-programmet på gymnasiet. Efter studier där får man studiebevis på vad man klarat i studieväg, alltså inte en gymnasieexamen. För att få en sådan behöver man läsa förberedande kurser för att sedan gå ett nationellt gymnasieprogram.