LISTA: Här är turerna kring bygget

För fem år sedan skrev VT för första gången om byggnationen vid Kålgårdsviken. Sedan dess har turerna blivit många. Här kommer en resumé.

Oktober 2012. Det gamla klubbhuset hade rivits. Ett nytt hus var på väg att ta form.

Oktober 2012. Det gamla klubbhuset hade rivits. Ett nytt hus var på väg att ta form.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2017-07-27 21:43

Maj 2012:"Roddklubbsbyggnaden vid Lögarberget i Västervik ska få en tillbyggnad och uppfräschning. Bakom projektet står XX. När VT ringer honom har han inte tid för en intervju, men berättar kort att meningen är att området kring byggnaden ska snyggas till. Huset ska bland annat användas för uthyrning av kanoter." Så lyder en kort notis i VT.

Juni 2012: Någon månad senare får VT en längre pratstund med fastighetsägaren. Han berättar att den gamla roddklubbsbyggnaden är i dåligt skick. En totalrenovering är nödvändig. Han räknar med att satsa tio miljoner kronor i projektet.

Juli 2012: VT får påstötningar från personer som undrar hur allmänhetens tillgänglighet till området kommer att bli. Under roddklubbstiden upplevdes tomten som en allmänning. Kommunekologen försäkrar att tillgängligheten inte ska förändras, trots att det är en privat ägare.

December 2013: En bygglovsinspektör berättar i en intervju att han har ringts upp av personer som undrar hur den nya byggnaden ska användas när den är färdig. Han berättar att det gjorts arbetsplatsbesök, och då har man inte sett något som tyder på avvikelser från bygglovet.

Juli 2014: Fortfarande har ingen uthyrningsverksamhet startat. Runt tomten finns skyltar med "Tillträde förbjudet". Till VT säger fastighetsägaren att bygget dragit ut på tiden.

Augusti 2014: En privatperson anmäler att han sett att husen använts som bostad under en period i juli.

Januari 2015: Kommunen vill genomföra en inspektion av byggnaden för att kontrollera påståendena. De kommer inte överens med fastighetsägaren.

Juli 2015: En inspektion genomförs med kort varsel. Kommunen anser sig ha fått belägg för att huset används som bostad. Efteråt är fastighetsägaren kritisk. Han tycker att kommunen gått för hårt fram. Han kommer senare även att kritisera kommunens inspektionsmeddelande, som han tycker alltför detaljerat beskrivit personliga saker, som innehållet i kylskåpet.

Augusti 2015: Miljö- och byggnadsnämnden fattar beslut att återkalla strandskyddsdispensen. Man begär även en rättelse: En grind och en förbudsskylt ska bort. Beslutet överklagas.

Februari 2016: Kommunen JO-anmäls av fastighetsägaren för handläggningen av ärendet. Han anser att flera fel har begåtts. JO ger honom rätt på en punkt. Vid ett tillfälle kräver kommunen att han ska presentera skriftliga bevis för uppgifter han framfört i medier. Det var fel att ställa ett sådant krav, skrev Justitieombudsmannen.

Oktober 2016: Länsstyrelsen river upp kommunens beslut att dra tillbaka strandskyddsdispensen. Beslutet överklagas av Västerviks kommun till mark- och miljödomstolen. Det är det överklagandet som lett fram till domen som kom i dagarna.

LÄS MER: "Roddklubbens" ägare vann.

LÄS MER: "Domen är ingen slutpunkt."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om