LISTA: Här planeras framtidens bostäder i Västervik

Var kommer framtidens nya villor, lägenheter och bostadsområden byggas i Västervik? Vi tar en närmare titt på var nya detaljplaner tas fram i kommunen.

Johan Delvert på sitt kontor på samhällsbyggnadsenheten.

Johan Delvert på sitt kontor på samhällsbyggnadsenheten.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2025-02-05 03:00

Höghus på Stenhamra, nya villaområden på Hornslandet, i Piperskärr och Helgsjö... Det är ett axplock av de projekt som kan förverkligas om alla de nya detaljplaner som är på gång klubbas igenom. 

I mitten av 2021 gjorde vi en kartläggning av var framtidens nya bostadsområden planeras. Nu, fyra år senare, känns listan till stor del igen – men en del platser har tillkommit. 

Den detaljplan som då låg närmast att bli verklighet var Breviksplan, där en färdig plan precis hade överklagats av närboende. Överklagandet fick gehör i domstolen och en ny plan togs fram. Som även den överklagades – och nyligen upphävdes av mark- och miljödomstolen. 

Men om planen så småningom går igenom är tanken att bygga 40-50 nya bostäder där det nu är grönområde. 

undefined
På Breviksplan har detaljplaner överklagats flera gånger.

Ett annat projekt som hängt med i många år är idén om att bygga lägenheter i det gamla vattentornet i Västervik. Entreprenören Richard Granberg har fortfarande option på att köpa tornet för att förverkliga sin vision. Men projektet har stött på många hinder genom åren, och det är fortfarande inte klart med en ny detaljplan. 

– Den detaljplan som antagits av kommunfullmäktige är överklagad, och har legat hos mark- och miljödomstolen i 1,5 år. Domen som kommer där kan även den överklagas, upp till mark- och miljööverdomstolen, berättar Johan Delvert, som är tillförordnad samordnare för plangruppen på samhällsbyggnadskontoret. 

Av planerna vi listade för fyra år sen är en färdig – den för Kvarteret Mullskopan, i korsningen Stora Trädgårdsgatan/Machaelsgatan. Själva byggprojektet har dock inte dragits igång, de som vann en markanvisningstävling för kvarteret valde att inte genomföra projektet på grund av pandemin och de höga räntorna. Som en följd av detta löpte markanvisningsavtalet ut, och fastigheten är nu återigen tillgänglig för intressenter som vill göra något där. 

undefined
Johan Delvert är samordnare på plankontoret.

Inget av de övriga planuppdragen har lagts ner, däremot beror det på markägarna och politikerna om själva planprocessen hunnit sättas igång eller ej. Överklaganden och utredningar kan dessutom göra att även igångsatta processer drar ut på tiden – som de gjort på Breviksplan och vid gamla vattentornet, till exempel. Kraven på att utreda platsernas lämplighet ur olika perspektiv har också ökat. 

– Det är stor skillnad jämfört med för 10-20 år sen, säger Johan Delvert. 

Allt sammantaget gör att en detaljplan tar lång tid att ta fram. Som snabbast tar det något år, om allt flyter på som planerat och det rör sig om en mindre detaljplan.

Känner ni press från folk som förväntar sig att detaljplanerna ska bli klara fortare? 

– Ja, absolut. Både från politiker, exploatörer och medborgare i stort. 

Just nu jobbar plangruppen aktivt med 12 olika detaljplaner. 25 andra står på kö. Det är med andra ord hårt tryck på plangruppen – som utökades med två nya planarkitekter förra året.  

– Det är vi väldigt glada för. Vi har samtidigt två som är föräldralediga som kommer tillbaka till maj. Så då kommer vi plötsligt vara fem stycken som arbetar med detaljplanering.

undefined
Johan Delvert i samhällsbyggnadskontorets lokaler i kommunhuset.

Vissa av de planer som var aktuella 2021 är numera vilande. Ett exempel på det är området i Anvedebo nära Långsjön i Ankarsrum där kommunen tänker sig 10-15 villatomter. 

– Orsaken är det ekonomiska läget. Det är kommunen själva som tar fram planen, och man behöver äska pengar för det, konstaterar Johan Delvert. 

Det har byggts mycket på Hornslandet på senare år – och mer kan det bli framöver. Två detaljplaneprocesser är i gång, på Drottviksslingan och Bråtviksvägen där Horns Strand fastigheter vill göra i ordning totalt 40-45 villatomter. Till skillnad från i Anvedebo är det exploatören som bekostar processen. Söder om Hornsvägen finns ett planuppdrag om att detaljplanera ytterligare 100 villatomter.

En av de mer omfattande detaljplanerna som håller på att tas fram är den för Stenhamra, där kommunen tänker sig ett antal flerbostadshus i olika storlek. Efter flera utredningar har planen minskats ner från 232 bostäder till 100-150. Det beror bland annat på att Gula villan med omgivande trädgård anses vara kulturhistoriskt värdefull, och måste sparas. 

Någon gång före sommaren ska det nya förslaget till detaljplan ut på samråd. 

undefined
Johan Delvert vid Gula villan vid Stenhamra.
undefined
Johan Delvert visar på kartan var nya detaljplaner planeras.

– Det är ett jättespännande, väldigt kul projekt. 

Att en plan antas betyder inte automatiskt att spaden sätts i jorden sen. Men det blir möjligt att bygga, om markägaren vill det. 

Men behövs det verkligen så många olika detaljplaner? 

Ja – med tanke på hur lång tid det tar att ta fram en ny plan är det bra om kommunen har gott om ytor som detaljplanerats för olika typer av bostäder, menar Johan Delvert. 

– Man får tänka lite långsiktigt. Det gäller att det finns klara detaljplaner när någon vill bygga.  

undefined
Johan Delvert.

Liten ordlista

Detaljplanen bestämmer vad du får göra på din tomt. Om det är okej att bygga bostäder, till exempel, och hur stora de får vara. 

Planuppdrag – betyder att politikerna bestämt att en ny detaljplan ska tas fram. Men själva jobbet är ännu inte påbörjat. 

Planbesked ansöker du om ifall du vill ändra på en detaljplan eller att det tas fram en ny. Planbeskedet ska ge svar på om kommunen tänker pröva att ta fram en ny/ändrad plan eller ej. 

Ett planprogram kan behöva tas fram innan kommunen börjar ta fram nya detaljplaner på ett större område, för att titta på förutsättningar och visioner på ett övergripande plan

undefined
Västervik, Västerviks centrum
undefined
Här har det under lång tid planerats bostäder.
Här planeras bostäder

Här planeras villatomter/radhus

Anvedebo i Ankarsrum, 10-15 villatomter – planuppdrag

Hornslandet, söder om Hornsvägen, cirka 100 villatomter – planuppdrag

Hornslandet, Drottsviksslingan, cirka 20 villatomter – detaljplanering pågår

Hornslandet, Bråtviksvägen, cirka 30 villatomter – detaljplanering pågår

Sommarhemsvägen, Piperskärr, 10-15 villatomter – detaljplanering pågår

Helgsjö, Norrlandsvägen, 6-12 villatomter – planuppdrag

Här kan det bli flerbostadshus

Stenhamra, 100-150 bostäder – detaljplanering pågår

Jättegrytan/Gåserum – 200-250 bostäder – detaljplanering pågår

Notviksplan, 100-150 bostäder – detaljplanering pågår

Tändstickan 3, 50 bostäder – detaljplanering pågår

Breviksplan, 40-50 bostäder – detaljplanering pågår

Kvarteret Mullskopan, 80-120 bostäder – färdig detaljplan

Kvarteret Syrenen och Resedan, 40-50 bostäder – planuppdrag

Selen 14 (vid Motorsport), 10-30 bostäder – planuppdrag

Gamla Järnet, bostäder och kontor, oklart antal – planuppdrag

Gamla vattentornet, cirka 20 bostäder – detaljplanering pågår

Brukspatronen 1 (mittemot Stadshotellet), 20-30 lägenheter – detaljplanering pågår

Blå pumpen 1 och 2 (korsningen Allén/Gamla vägen), 25-30 bostäder – planuppdrag

Den som vill veta mer om pågående detaljplaner och planuppdrag kan hitta mer information på kommunens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!