Hur många butiker fanns det egentligen i Västervik "förr"?
En svår fråga att besvara, visar det sig. Det finns massor av bilder och berättelser om butiker, kaféer och restauranger genom tiderna, men det verkar vara först på senare år vi räknat och kategoriserat. Åtminstone har vi inte hittat några listor över handlare i den litteratur vi tagit del av.
Men efter att ha ställt en fråga i Facebook-gruppen "Gamla bilder från Västervik från 50- 60- 70- och 80-talet" får vi napp. Tomas Widergren på Horns udde hör av sig, efter att ha hört om efterlysningen från en granne. Hans pappa Per-Åke Widegren var anställd på den gamla kolonialvarufirman Adam Jern i Västervik – och har listat alla speceriaffärer, konditorier och kiosker som fanns när han började jobba där som 15-åring.
Det här var åren 1939-1940 och Adam Jern hade sitt huvudkontor i en byggnad som låg där H&M ligger idag.
– Pappa började gå bud med jäst, med ryggsäck på ryggen och cykel åkte han runt till speceriaffärerna i stan, berättar Tomas Widegren.
Enligt listan fanns totalt 45 speceriaffärer, 22 bagerier och 12 kiosker 1939 i Västerviks stad. Speceriaffärerna sålde ofta olika typer av matvaror – så som mjöl, jäst, kaffe, socker och frukt. Inte bröd, det såldes ju på bagerierna. I kioskerna kunde man handla tidningar, godis och cigaretter.
Utöver de här verksamheterna fanns förstås även andra typer av affärer – som klädbutiker, skomakare och bokhandlare. De finns dock inte med på Per-Åkes lista.
När Tomas var liten på 1960-talet var en hel del av butikerna kvar. Han minns hur det kändes att gå in på specerihandlaren Gordon Levihns lilla butik på Hallströmsgatan/Södra Gränsgatan.
– Det var mysigt att gå in där. Han hade en stor disk där han sålde specerier och lite konserver.
Bland bagerierna kommer han bland annat ihåg Einar Brauers Bageri på Repslagaregatan.
– Han var morfar till skådespelerskan Pia Degermark och gjorde ett fantastiskt gott bröd. Han hade alltid smågodis i lösvikt, bilar, verktyg och sånt. Det var kanske därför jag kommer ihåg honom.
Carl Pettersson & co på Storgatan 28 är ett annat bageri som Tomas har många minnen från – precis som åtskilliga generationer av Västerviksbor. De flesta känner nog igen det som "Calle P", konditoriet med anor från 1920-talet som slog igen först i början av 2000-talet.
Senare har bland annat konditoriet Nilsson legat i lokalerna. Nu är det ett omsorgsföretag som huserar där.
– Min farmor hade kafé på andra sidan gatan, Widegrens kafé, och hon köpte bröd av Calle P, berättar Tomas.
Vi tar en promenad genom Västerviks stad och Tomas pekar ut olika platser där kaféer, bagerier och butiker låg förr i tiden. Små kiosker fanns det lite överallt, bland annat vid Lilla Strömmen och vid nuvarande Åhmans. I den gamla saluhallen sålde charkuterister i Västervik sina kött-, fläsk- och charkprodukter.
På hörnet mot Hamngatan låg fiskhallen, där fanns färsk och rökt fisk från Östersjön, och många goda sillinläggningar. I det nuvarande apoteket var det försäljning av grönsaker, frukt och potatis om vintrarna. Annars höll de till på torget utanför.
– Det var många torghandlare ute på torget, även skärgårdens fiskare kom in till torget och sålde sin fisk. Då kan man ju förstå varför det kallas Fiskartorget, konstaterar Tomas.
Där restaurangen Thai Hoa ligger idag fanns Jansson & Wigrens speceriaffär – som sålde mycket till båtar som la till nere vid hamnen.
I frisörsalongen Ego:s nuvarande lokaler på Brunnsgatan låg kafé Fenix, som var ett ställe av den lite lyxigare sorten.
– De kom ut med fikat på en bricka, det var lite mer service än på andra ställen, berättar Tomas.
Torgdagarna och de många små butikerna skapade liv och rörelse i stan. Som Tomas minns det var det mer folkliv i centrum då jämfört med nu.
– Den stora skillnaden är att man kände igen nästan alla man mötte då. Nu är det mycket nytt folk och nya generationer.