Stilarna varierar, från klassisk buffé med det traditionella till bordsservering från träbrickor.
Den som vill prova något annat än skinka och köttbullar kan hitta rökt fasan, ostron från franska atlantkusten, Westervikskorv och hjort från skogarna vid Fårhult. Leta och välj, men se upp så det inte är fullbokat.
Kanske ett flytande julbord vid Pampas Marina eller varför inte kombinationen julmat/shuffleboard i bowlinghallen.
I VT-guiden kan du se hur priserna varierar. Det skiljer flera hundralappar från Guldkants 479 kronor till 895 på Gränsö Slott.
Krogarna försöker locka gästerna på olika sätt.
Restaurang Smugglaren kör julbord för andra året och gör det på sitt eget vis, med tio sittande serveringar. Tio olika ekbrickor dukas fram på borden.
– Lokalen är för liten för att ha buffé. Här slipper folk köa, istället kan man sitta, plocka och njuta. Det enda man behöver tänka på är vad man vill dricka. Must, öl och snaps, föreslår delägaren Stefan Andersson.
Smugglaren har plats för 40 julbordsgäster. Inriktningen är traditionell julmat, med en del tvistade rätter. Man röker allt själva och stannar vid fyra sorters sill. Allt serveras på ekbrickorna som förre kocken, Torbjörn Törnros, designat. Små munsbitar prydligt uppradade.
Din egen favorit bland julmaten?
– Inlagd sill, löksill och spjäll med äpplemos. Flatrökt ål också, svarar han.
Idö Skärgårdskrog återupptar traditionen med julbord på ön. Det ska finnas plats för 80 gäster.
– Det är vår andra säsong, nu fixar vi det och har kontroll. Vi har knutit till oss de vi behöver, säger ägaren Marcus Höglund.
Det blir första gången kockarna Robin Nilsson och Jonatan Fällgren lagar julbord mitt ute i havet. Gästerna kommer sjövägen från Skeppsbrokajen.
Julbordet kostar 635 kronor, med skärgårdsbåt tur och retur blir det 895 kronor.
– Det blir lite speciellt. Atmosfären här ute är ju oslagbar. Vi kommer att laga från grunden. Målet är att på tallriken visa vad Idö är. Att lösa logistiken dit ut med egna båtar kräver en del och gör att det blir lite dyrare per person, säger Robin Nilsson.