Litar du på ditt smak- och luktsinne?

Smaka och lukta på varor där bäst före-datum gått ut är rådet för att minska matsvinnet i hushållen.

Minska svinn. Smak och lukt kan avgöra om ett livsmedel går att äta trots att bäst före-datum passerat.

Minska svinn. Smak och lukt kan avgöra om ett livsmedel går att äta trots att bäst före-datum passerat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västervik2017-05-30 07:30

Det slängs mängder av mat som det inte är något fel på. Ett hushåll kan spara 3000-6000 kronor per år genom att minska sitt svinn, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. Förutom att man sparar pengar är det även en vinst för miljön. En av orsakerna till att det slängs så mycket mat tros vara dålig kunskap om bäst före-märkningen. Nu vill EU-parlamentet och Livsmedelsverket se insatser för att konsumenterna ska förstå märkningen bättre, rapporterar Svt Nyheter Halland. Ingela Dahlin, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, tror att det är viktigt med folkbildning.

Mattias Hultman, Ica-handlare på Ica Kusten i Loftahammar, säger att kunderna ofta väljer den vara som har längst bäst före-datum.

– De varor som börjar närma sig bäst före-datum märker vi ner. Men bara för att datumet är passerat betyder det inte att varan är otjänlig. Mjölk, till exempel, som förvarats i kylen kan hålla många dagar. Lukar och smakar mjölken fräscht är det inget fel på den. Yngre personer är känsligare och litar blint på datum. Äldre har nog mer kunskap om mat och litar till sina sinnen.

Ica-handlare, Björn Forss, på Ica Supermarket i Gamleby, menar att man luktade och smakade på maten i större utsträckning förr i tiden. Han själv kontrollerar sin mat hemma i kylen på det sättet.

– Alla vill vi ju minska matsvinnet och när vi märker ner varor i butiken går det mesta åt. Vi jobbar även med att lägga så bra ordrar som möjligt så vi slipper slänga sådant som inte säljs.

På Hemköp i Västervik berättar butikschef Joel Arnryd att kunderna tycker det är viktigt med lång hållbarhet. Äldre och små hushåll väljer lång hållbarhet av praktiska skäl eftersom de inte förbrukar så mycket. Miljömedvetna kunder köper dock gärna varor där bäst före-datumet är nära.

-I våra kundkontakter informerar vi om bäst före-datumet. Om varan förvarats i rätt temperatur kan den hålla ett bra tag. Mitt råd är att man testar produkten där bäst före-datum passerat, säger Joel Arnryd.

Han vill även påminna om att nu när den varma perioden står för dörren är det viktigt att inte bryta kylkedjan. En kylbag mellan butiken och hemmet är att rekommendera.

– Var även noga med att har rätt temperatur i kylen. Vissa varor, fisk till exempel, ska förvaras i plus 2 grader.

Det är viktigt att inte blanda samman bäst före-datum med sista förbrukningsdag. Exempel på livsmedel som inte ska ätas efter sista förbrukningsdag är köttfärs och kyckling.

Bäst före-datum Sista förbrukningsdag

Det datum livsmedlet förväntas hålla sin kvalitet. Alltså smak, färg, krispighet och tuggmotstånd. Maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

Bäst före-datum gäller om varan har förvarats på lämpligt sätt. Många gånger står det på förpackningen vad som är lämplig förvaring.

Bäst före-dag gäller obruten förpackning, men även en öppnad förpackning kan hålla efter bäst före-datum.

Märkningen sista förbrukningsdag handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen ska användas för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel kan bli hälsoskadligt trots att det förvaras enligt förpackningens anvisning.

Källa: livsmedelsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om