Martina Sinai är chefsläkare vid sjukhuset och skriver i det pressmeddelande som kom efter anmälan att det handlar om ett dödsfall som rör ett litet barn.
Föräldrarna till barnet hade upprepade gånger sökt vård för infektionssymptom och feber. Man gjorde flera undersökningar och behandlade med antibiotika.
Under vårdförloppet drabbades barnet av något som kallas hyponatremi, det innebär ett lågt natriumvärde i kroppen. Det upptäckte man inte och barnet dog.
Nu har man vidtagit flera åtgärder och rutiner för att minska risken för upprepning, skriver man vidare.
Martina Sinai berättar att ett lågt natriumvärde kan skada cellerna, vatten kan tränga ut ur cellen, eller in. Då blir det för hög koncentration av vatten i cellen. Då fungerar cellerna till slut inte som de ska.
– Det är ovanligt, annars hade man upptäckte det.
– Det jag kan säga är att det är oerhört tragiskt för alla inblandade.
Nu har hon bland annat påpekat att tillgång till uppgifter i patienters journal bör bli lättare att hantera, bland annat måste man aktivt söka hur många gången en patient sökt vård, det är sådant man inte får se automatiskt.
– Det är en avvägning mellan att skydda patientens uppgifter och ge bra vård, säger hon.
En lex Maria-anmälan gör vården om en patient råkat ut för, eller riskerat råka ut för, en allvarlig vårdskada.
Sjukvårds- och tandvårdspersonalen inom Region Kalmar län har varje år över en miljon patientkontakter. Det sker mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år.