Litet eko i vardagslivet

Nära 3 000 människor miste livet när World Trade Center kollapsade. USA:s president George W Bush förklarade omedelbart krig mot de skyldiga. I Västervik fanns en oro för att jakten på misstänkta muslimska terrorister kunde leda till konflikter och trakasserier.

USA-kritiska. Mostafa Hadrous och Atef Zueiter tycker att händelserna i New York och den efterföljande krigsförklaringen mot terroristerna har drabbat muslimer som kollektiv. Däremot har de inte märkt några trakasserier i Västervik. Foto: ANDERS STEINER

USA-kritiska. Mostafa Hadrous och Atef Zueiter tycker att händelserna i New York och den efterföljande krigsförklaringen mot terroristerna har drabbat muslimer som kollektiv. Däremot har de inte märkt några trakasserier i Västervik. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-09-11 00:25
Fem år senare tycks 11 september-attacken fortfarande vara ett laddat ämne. Flera muslimer VT varit i kontakt med vill inte längre tala om händelsen. Man vill lämna det bakom sig. När Atef Zueiter och Mostafa Hadrous berättar om hur attacken förändrade tillvaron för många muslimer, är de noga med att inte låta sina funderingar gälla för alla.
- Vi kan bara tala för oss själva, betonar de.
Atef Zueiter, som bodde i Libanon 2001, tycker inte att 11 september-attacken satt några större spår i hans vardagsliv. Från början befarade han trakasserier mot sin familj som då bodde i Sverige. Så blev det inte. Han är ganska nöjd med hur Sverige hanterar internationella konflikter, men nämner också hur skärpta terroristlagar, säkerhetsåtgärder på flygplatser och ökad kameraövervakning kan innebära kränkningar.
- Som utländsk medborgare kan man lättare bli misstänkt för terrorism, säger han.

Mostafa Hadrous har bott i Västervik i över 20 år. Inte heller han upplever att händelserna i New York 2001 lämnade några större spår på ett lokalt plan. Men rapporter om arresteringar av muslimer i USA skapade inledningsvis en oro bland världens muslimer, minns han.
- Det fanns även en oro att trakasserier skulle inträffa mot muslimer här i Västervik.
Framför allt upplevde de att muslimska kvinnor hade det svårt i början.
- Slöjan blev en slags symbol för terrorism, och därför vågade de inte gå ut av rädsla för att bli attackerade. För män var det nog lite lättare. Det är svårare att se om man är arab eller kommer från exempelvis Jamaica.
Och när massmedias direktsända rapportering av händelserna i New York sköljde över världen lämnades ingen oberörd. Många barn påverkades av teve-sändningar de inte förstod.
- Det var en pojke på en skola i Västervik som blev kallad för Bin Ladin och barnen ropade "taliban, taliban" efter honom. Han gick gråtande hem till sina föräldrar. Stackars pojke. Jag undrar hur detta påverkade honom, säger Mostafa Hadrous.
Men när tv-kamerorna snart kom att riktas mot USA:s attack mot Afghanistan vände situationen, anser de.
- Det var inte en kamp mot terrorister utan en invasion. Många svenskar vaknade när de såg alla flygräder där många civila dödades och moskéer som brändes.

Steg för steg blev livet som vanligt igen. Mostafa Hadrous har inte mött några negativa reaktioner eller trakasserier i Västervik.
- Det är ju en liten och fredlig stad, men kanske drabbas man ändå indirekt?
En sådan indirekt konsekvens av 11 september-attacken kan vara diskriminering på arbetsmarknaden.
- Kanske påverkade händelserna arbetsgivare? Kanske vill man inte ge jobb till muslimer för att de är rädda för terrorister, funderar Atef Zueiter som själv har haft svårt att hitta ett jobb.

De är båda mycket kritiska till USA:s hantering av terrorkrisen. President Bushs krig mot terrorister kom på många sätt att drabba och skuldbelägga muslimer kollektivt, menar Mostafa Hadrous och Atef Zueiter. De anser att landet både nonchalerar folkrätten och beslut fattade av FN:s säkerhetsråd.
- USA har skapat en rad incidenter för att främja sina intressen i Mellanöstern. Vad är det för en demokrati som dödar hundratals människor varje dag i Irak?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om