Utbyggnaden på Horn har blivit höstens hetaste politiska fråga i Västervik, men det är inte första gången som planer på att ytterligare bebygga naturområdet utanför Västervik ger politiker och tjänstemän huvudvärk.
I början av 90-talet var känslorna i svallning. Företaget Cesand hade investerat 3,5 miljoner kronor i en exploatering av området. Vatten- och avloppsnät var påbörjat, lokalgator likaså men så tog pengarna slut och konkursen var ett faktum.
Nils Eneland var ordförande i samfälligheten då. Han var en av de drivande krafterna för att få kommunen att se till att exploateringen slutfördes.
1992 verkade det som att påtryckningarna hade gett resultat. Marken på Horn hade fått en ny ägare - Stockholmskoncernen Marginalen. Tidigare har bolaget berättat att man fick marken som pant av ett bolag som man hade affärer med.
Ett avtal upprättades som i stora drag gick ut på att Marginalen var tvungen att slutföra exploateringen för att tomterna skulle få bebyggas. Bland fastigheterna fanns några tomter som redan sålts till privatpersoner.
- I avtalet sägs att om bolaget inte genomför exploateringen på ett bra sätt kan kommunen gå in och göra jobbet, och sedan låta bolaget stå för kostnaden, säger Nils Eneland i dag.
Han tror att om exploateringen verkligen hade slutförts hade läget varit gynnsammare för resten av Hornslandet nu när kommunalt vatten- och avlopp ska dras.
Varför exploateringen aldrig slutfördes är svårt att få klarhet i. Flera av de inblandade jobbar inte kvar på sina poster. Andra minns inte detaljerna i avtalet.
- Är du säker på att jag har skrivit under det, undrar till exempel Conny Tyrberg, som var kommunalråd i Västervik när avtalet slöts.
Han konstaterar att 1992 blossade finanskrisen upp, med brant stigande räntor. I princip allt byggande stannade av.
Nu har ett nytt exploateringsavtal med Marginalen skrivits med Västerviks kommun det gäller en annan del av Pepparängen. Projektet är i mindre skala, 28 tomter, som marknadsförs under namnet Horns Strand.
Bo Lindholm, som är vd på Marginalen, säger att det fanns flera orsaker till att exploateringen aldrig genomfördes. Ekonomin var en viktig orsak:
- Att det exploateringen avbröts av en konkurs visar kanske att bärkraftigheten i planerna inte var så bra.
Han är noggrann med att peka på att Marginalen aldrig sålde några tomter till privatpersoner.
- Vi kan inte ställas till ansvar för den situation som de har hamnat i.
Är det attraktivt för Marginalen att slutföra exploateringen?
- De närmaste åren är det Horns strand som gäller för oss, mer än så finns det inte marknad för.