Litet plus för Västervik
Liten tuva stjälper stort lass, brukar det heta. I Västerviks kommuns fall är det tvärtom. Bland annat tack vare försäljningen av Tuvan slutade bokslutet för 2005 på plus.
Överskottet är inte stort nog för att politikerna ska kunna glädja sig. Från statsmakterna har man ett krav på att kommunen inte får göra underskott under längre perioder. Gör man underskott ska det kompenseras med överskott de kommande åren.
Enligt lagen kan inte Västerviks kommun räkna in realisationsvinsterna i resultatet när man räknar efter om kommunen lever upp till balanskravet. Det betyder att kommunens ryggsäck hängs på med ytterligare en halv miljon kronor efter 2005. Totalt har Västerviks kommun samlat på sig underskott på 21 miljoner kronor sedan år 2000 - det måste kompenseras med överskott de närmaste två åren enligt lagen.
För 2006 är målet ett resultat på 16,6 miljoner kronor.
Varför är det så viktigt att leva upp till era finansiella mål?
- Kommunen har levt ur hand i mun alldeles för länge nu. Med några år av överskott får vi ett bättre handlingsutrymme om det krisar till sig, svarar Mats Hugosson (c), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
När kommunen summerar det gångna året i bokslutet tittar man inte bara på siffror. Man har också gått tillbaka och tittat på om man uppfyllt de målsättningar som sattes upp i strategiplanen för 2005.
Det fanns framförallt tre stora delmål för perioden 2005-2007:
Inflyttningen ska överstiga utflyttningen med minst 100 personer per år. Det klarade man nästan. Flyttnettot blev plus 95 personer.
Arbetslösheten ska minska till under riksgenomsnittet. Här är man inte i närheten av målsättningen. Rikssnittet för arbetslösheten är 6,7 procent. I Västervik är den 10,1 procent.
Regelbundna kundmätningar av den kommunala servicen. Andelen nöjda kommuninvånare ska öka mellan åren. De första mätningarna är gjorda. Det återstår att se till kommande år om nöjdheten ökar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!