"Livsfarligt att jobba på tak utan fallskydd"

Just nu råder febril aktivitet på hustaken i Västervik, efter mängder av larm om tak som kollapsat under tyngden av snömassor. Dessvärre jobbar många takskottare helt utan fallskydd.

Bo Sandqvist visar upp ett effektivt fallskyddsblock. Blocken finns med selar från 5 till 25 meters längd. Selen låses blixtsnabbt, likt ett rullbälte, om den dras ut för snabbt. Foto: Ellen Kindstrand

Bo Sandqvist visar upp ett effektivt fallskyddsblock. Blocken finns med selar från 5 till 25 meters längd. Selen låses blixtsnabbt, likt ett rullbälte, om den dras ut för snabbt. Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-02-27 00:00
- Om privatpersoner skottar sina egna villatak finns det ingen lag som tvingar dem använda livsele och -lina. Tänk dock på att du kan ramla ned och skada dig illa eller i värsta fall mista ditt liv, varnar arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström på Arbetsmiljöverket.Lindström jobbar inom Växjö distrikt, där bland annat Västervik ingår, påminner om att alla har ett ansvar att skydda sig, gentemot sig själv och mot sin familj.Enligt Arbetsmiljöverket dog 2006-2008 dog mer än 30 personer till följd av fallolyckor på arbetsplatser. Många fler skadades. Över hälften av dödsolyckorna är fall från tak.- En viktig orsak till olyckorna är bristande kunskap om användning av fallskyddsutrustning.Försäljningen av fallskyddsutrustningar har tredubblats den senaste veckorna jämfört med samma tid förra året.- Det går knappt att få tag på fallskydd längre. Allt är slutsålt, säger Bo Sandqvist på företaget Tools i Västervik, som säljer bland annat fallskyddsutrustningar.- Alla som mot betalning arbetar utomhus högre än två meter över marken måste enligt lag använda fallskydd. Annars riskerar de dryga böter. Det spelar ingen roll om taket är platt eller lutande. Det kan finnas av snö dolda takfönster även i platta tak, säger Sandqvist.Ursäkter som att snöhögen går ända upp till taket godtas inte. Det kan finnas en vass järnstång i en snöhög.Om en villaägare anlitar ett takskottarföretag med F-skattsedel behöver villaägaren inte bekymra sig om vilka fallskydd snöskottarna använder.- Nej, inte alls. Det är det inhyrda företagets ledning som ansvarar för att personalen har rätt skydd, säger arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström.- Det är alltid bra om man är två stycken på taket. Om det händer en olycka kan kollegan larma och ge första hjälpen, tillägger Håkan Lindström.Han berättar att Arbetsmiljöverket just nu får ta emot mängder av telefonsamtal från oroliga människor som ser hur folk skottar snö högt upp på taken helt utan några skydd.- Vi kan inte åka ut på varenda fall.Vi har inga resurser att klara det.- Jag vill än en gång understryka att det är ren dumhet att gå upp på ett tak utan några fallskydd. Ofta är det tyvärr oerfarna privatpersoner som råkar mest illa ut och slår sig fördärvade.
Rullbälte
Förutom livsele och livlina är även fallskyddsblock ett bra skydd. De är som ett slags rullbälte med selar på mellan 5 och 25 meter. Selen går att dra ut sakta, men nyper redan efter en halvmeter om den dras ut för snabbt.En som fallit och blivit hängande i sin livsele bör helt plockas ned inom tre, fyra minuter. Selen stryper nämligen åt bland anat blodkärl i ljumskarna, och när blodflödet sedan släpps på igen kan kroppen drabbas en slags chock.All fallskyddsutrustning måste besiktas varje år och utrustning som varit med om ett fall får inte användas igen förrän den kontrollerats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om