Lokal tradition i nyskapande kokbok
Lammfärsburgare, pumparaggmunkar och smördegsinbakad gårdsost med morotsmarmelad. Det är några av recepten i en ny kokbok från lokala livsmedelsproducenter som ska locka fram både matglädje och lokal medvetenhet.
Livsnjutare. Andra generationens fåruppfödare Eva-Lis och Krister Mattson vill förmedla både matglädje och lokal kultur i den nya kokboken från Bondens egen marknad. Foto: Mattias Ahlm
Foto: Fotograf saknas!
Tillsammans med sin fru Eva-Lis driver han Smultronboda Lammprodukter i Eds Bruk i Västervik. Ute i den mörkaste av Smålands skogar skiner solen över både gårdens betesmarker, butik och ladugård.
- Intresset för lokal mat har exploderat i takt med den ekologiska rörelsen. Att äta är ett basalt behov som vi människor har, som att älska, frysa och svettas.
Nu har paret Mattson slagit sig ihop med andra lokala producenter i Småland och Östergötland och skrivit "En kokbok från Bondens egen marknad" för att öka intresset för deras produkter.
Konceptet Bondens egen marknad kom till Sverige från Storbritannien och i Linköping har lokala producenter kunnat mötas för att sälja sina produkter till allmänheten i sju år.
- Vi träffas på marknaden varje lördag, augusti till september. Det är helt otroligt, mellan 3 000 och 5 000 människor kommer dit och handlar. Idén om att göra en kokbok väcktes när kunderna kom fram och frågade efter våra recept, säger Krister Mattsson.
I kokboken har de försökt göra ny snits på klassiska recept. Henrik Arkåsen, ägare till Saltmagasinet i Västervik, har lagat rätterna.
- Det är jättekul att arbeta med krögare, det är främjande för hela livsmedelsproduktionen att hitta nya spännande smaker i traditionella rätter, säger Krister Mattson.
Själv kallar han sig amatörkock, men det märks att intresset för mat är stort. Parets favoritrecept, lammsfärspaj, är hämtade ur traditionell husmanskost. Men de är inte rädda för att prova på nya saker i köket.
- Vi är uppvuxna med att laga mat båda två och inte gå ut och äta eller köpa hämtmat, säger Eva-Lis.
- Det finns så många maträtter som man kan variera i det oändliga.
En intressant upptäckt är en chilimarmelad med choklad från ett marmeladkokeri.
- Den använder jag till ost och som smakförhöjare till kött, oj vilken effekt den har, säger han nöjt.
Själva tröttnar de aldrig på ingrediensen lamm. I kväll kommer traktens byalag att bjudas på marinerade lammkotletter. Den förberedda marinaden doftar himmelskt i förmiddagssolen. Trots att receptet är hemligt avslöjar Krister att mynta, rödvin, soja, salt, rosmarin och vitlök ingår.
- Jag kan inte laga mat efter recept, det är smaka, smaka, och lukta, säger han och doppar fingret i skålen för att ta en smakbit. - Gott!
Lantgårdslivet innebar ett tvärt byte i livsstil för paret som möttes genom sitt engagemang för teatern. Det är sex år sedan tog över Eva-Lis familjegård.
- Arbetet här är process process liksom på teatern, man driver ett projekt. Skillnaden är att på teatern är det kaos och så blir det premiär. Här blir det aldrig premiär, det är bara ett nytt kaos som börjar, säger Eva-Lis med glimten i ögat.
Men nu väntar trots allt premiären för den nya kokboken. Och förhoppningsvis fler lokala receptsamlingar framöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!