Lokala skördefesten bjöd på sol och gemenskap

De drygt 30 besöksmålen som medverkade i årets upplaga av kultur- och skördefesten Smaka på Tjust fick en soldränkt inledning. Vi besökte två av publikmagneterna.

Familjen Andersson bestående av Daniel, Måns, Fanny och Lotta Andersson. De är Smaka på Tjust-veteraner, kan man väl säga, då de besöker skördefesten för sjätte året i rad.

Familjen Andersson bestående av Daniel, Måns, Fanny och Lotta Andersson. De är Smaka på Tjust-veteraner, kan man väl säga, då de besöker skördefesten för sjätte året i rad.

Foto: Martina Gradian

Västervik2023-09-23 18:00

– Jag älskar det här. Växter, blommor, mat och skördefest. Så det här är perfekt! 

Det säger en av Sollidens besökare Lina Nilsson under lördagsförmiddagen. På frågan om vad familjen uppskattat mest under Smaka på Tjust svarar Robert Olsson att det nog är djuren. Deras son Filip gillar nämligen djur väldigt mycket.

– Han gillar också dinosaurier, men det finns inte här va? skojar Robert.

Lina Nilsson och Robert Olsson med sonen Filip besökte Solliden Mat-torpet under lördagen. Djuren får toppbetyg, meddelar Filip.
Lina Nilsson och Robert Olsson med sonen Filip besökte Solliden Mat-torpet under lördagen. Djuren får toppbetyg, meddelar Filip.

Nej några dinosaurier syntes inte till under årets upplaga av Smaka på Tjust. Däremot fanns det mycket annat att se, smaka på och göra. 

Anders Nilsson på Mat-torpet Solliden berättar att det brukar komma mellan 1 200 och 1 500 besökare under Smaka på Tjust-helgen. 

På gården, där det bland annat finns kaniner, grisar, gårdsbutik och utställare, börjar man förbereda sig ungefär en vecka i förväg. 

– Det känns alltid som att vi har gott om tid, i början på veckan... Men plötsligt är helgen här, säger Anders. 

Han berättar att besökarna brukar uppskatta djuren och trädgården, men kanske framför allt att träffa sina nära och kära under helgen. 

Roger Cederfjord och Erja-Riitta Salonen har nyligen köpt ett hus i Överum. De har ingen tidigare koppling till Tjustbygden, men är glatt överraskade av Smaka på Tjust: "Vi har bott i Florida många år, men det fantastiska landskapet här går inte ens att jämföra!", säger Erja-Riitta. Här plockar de päron från Smultronboda.
Roger Cederfjord och Erja-Riitta Salonen har nyligen köpt ett hus i Överum. De har ingen tidigare koppling till Tjustbygden, men är glatt överraskade av Smaka på Tjust: "Vi har bott i Florida många år, men det fantastiska landskapet här går inte ens att jämföra!", säger Erja-Riitta. Här plockar de päron från Smultronboda.

En familj som tagit tillfället i akt att umgås under Tjusts egna skördefest är familjen Andersson från Gamleby, som består av Lotta, Daniel, Måns och Fanny Andersson. De avnjuter sin lunch vid ett bord i solskenet. 

– Det blir nog sjätte året vi besöker Smaka på Tjust, säger Fanny. 

På frågan om vad som får dem att återvända år efter år svarar hon: 

– Det är kombinationen av hantverk, konst och närproducerad mat. Det är så häftigt att se kreativiteten som ligger bakom folks verk, hur de uttrycker sin passion. 

Familjen Andersson bestående av Daniel, Måns, Fanny och Lotta Andersson. De är Smaka på Tjust-veteraner, kan man väl säga, då de besöker skördefesten för sjätte året i rad.
Familjen Andersson bestående av Daniel, Måns, Fanny och Lotta Andersson. De är Smaka på Tjust-veteraner, kan man väl säga, då de besöker skördefesten för sjätte året i rad.

Någon som på senare år har börjat uttrycka sin passion är Annika Sundberg, som under helgen ställer ut sin keramik på Smultronboda fårgård. När hon gick i pension efter att ha jobbat som danspedagog i många år fick hon tid för ungdomens intresse. 

– Som tur är satt det kvar i muskelminnet, ler hon. 

Hon får svara på många nyfikna frågor från besökare. 

Keramikern Annika Sundberg får svara på många nyfikna frågor från besökarna.
Keramikern Annika Sundberg får svara på många nyfikna frågor från besökarna.

Svara på frågor får även Helena Hahne, som låter besökare prova på ett mycket gammalt hantverk: att karda och spinna ull. 

– Många vet inte hur processen går till. Det här är ett hantverk som var livsviktigt förr. 

Helena Hahne och Walle Johansson hjälps åt att förbereda ullen inför tvinning.
Helena Hahne och Walle Johansson hjälps åt att förbereda ullen inför tvinning.
Helena Hahne förbereder ullen för spinning.
Helena Hahne förbereder ullen för spinning.

Bredvid Helena Hahne sitter Karin Rubin och nåltovar. Målar tavlor, fast med ull. 

– Jag har hållit på med det här i sju-åtta år. Det började när jag bodde utomlands. Det var lättare att ta med sig ull, än mina stafflier, säger hon. 

Karin Rubin visar hur man nåltovar. Hon skapar alltså tavlor fast med färgad ull. Materialet - alltså ull - är mer behändigt att ta med sig på resa, än stafflier, berättar hon.
Karin Rubin visar hur man nåltovar. Hon skapar alltså tavlor fast med färgad ull. Materialet - alltså ull - är mer behändigt att ta med sig på resa, än stafflier, berättar hon.
Ingrid Frykmo jobbar till vardags på Skansen. När hon är ledig passar hon på att till exempel hjälpa till på Smultronboda med att baka kakor från 1910-, 1930- och 1970-talet till årets Smaka på Tjust.
Ingrid Frykmo jobbar till vardags på Skansen. När hon är ledig passar hon på att till exempel hjälpa till på Smultronboda med att baka kakor från 1910-, 1930- och 1970-talet till årets Smaka på Tjust.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Eva-Lis Mattsson på Smultronboda fårgård är en riktig Smaka på Tjust-veteran. Hon berättar att besökarna uppskattar blandningen av mat, kultur, och att kunna prova på gammaldags hantverk.
Eva-Lis Mattsson på Smultronboda fårgård är en riktig Smaka på Tjust-veteran. Hon berättar att besökarna uppskattar blandningen av mat, kultur, och att kunna prova på gammaldags hantverk.
Anders Nilsson berättar att gården brukar ta emot mellan 1200 och 1500 besökare under Smaka på Tjust-helgen.
Anders Nilsson berättar att gården brukar ta emot mellan 1200 och 1500 besökare under Smaka på Tjust-helgen.
Krister Mattsson på Smultronboda visar besökarna hur man bränner tjära. Trädens kåda smälts, och rinner ut som trögflytande tjära i röret i nederkant av bilden.
Krister Mattsson på Smultronboda visar besökarna hur man bränner tjära. Trädens kåda smälts, och rinner ut som trögflytande tjära i röret i nederkant av bilden.
Besökarna Kenth Andersson och Ingeborg Baak, med hunden Gronk, tycker att Smaka på Tjust är en mycket charmig och trevlig tillställning.
Besökarna Kenth Andersson och Ingeborg Baak, med hunden Gronk, tycker att Smaka på Tjust är en mycket charmig och trevlig tillställning.
Hantverk smaka på tjust 2023 höst höstmarknad skördetid skördemarknad
Hantverk smaka på tjust 2023 höst höstmarknad skördetid skördemarknad
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Det fanns inte många tomma utrymmen i caféet på Solliden.
Det fanns inte många tomma utrymmen i caféet på Solliden.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Mila och Lia är här tillsammans med sin mamma Amanda Karlsson. De åkte hit ihop med kusinen Hugo, och Hugos mamma Sofie Jakobsson. Sofie och Amanda berättar att det här är första gången de besöker Smaka på Tjust.
Mila och Lia är här tillsammans med sin mamma Amanda Karlsson. De åkte hit ihop med kusinen Hugo, och Hugos mamma Sofie Jakobsson. Sofie och Amanda berättar att det här är första gången de besöker Smaka på Tjust.
På Solliden mat-torpet bjöds besökarna både på något gott för magen, och något gott för ögat.
På Solliden mat-torpet bjöds besökarna både på något gott för magen, och något gott för ögat.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Årets upplaga av Smaka på Tjust var välbesökt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!