Lokalodlade gubbar ratas av butikerna

- Eftersom vi bara säljer lokalt kan vi odla sorter som är ömtåligare men godare, säger Västerviks två jordgubbsodlare.  Men livsmedelsaffärerna väljer bort närproducerade gubbar.   -  Vi måste ha en producent som kan garantera stora volymer, säger Camilla Andrae på Ica -Kvantum.

Åke Bäckström på Vassbäcks gård utanför Västervik, visar stolt upp årets nykomlig; En jordgubbe av sorten Dar Select. Det är en av hans tidigaste jordgubbssorter som beräknas mogna lagom till midsommar. Enstaka exemplar har redan börjat rodna.

Åke Bäckström på Vassbäcks gård utanför Västervik, visar stolt upp årets nykomlig; En jordgubbe av sorten Dar Select. Det är en av hans tidigaste jordgubbssorter som beräknas mogna lagom till midsommar. Enstaka exemplar har redan börjat rodna.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-05-28 17:41
I sommar blir jordgubbarna mogna några veckor senare än förra året, men de hinner bli färdiga lagom till midsommar. - Men vi var nervösa ett slag i våras då det var så kallt trots att solen sken, säger Åke Bäckström, jordgubbsodlare på Vassbäcks gård utanför Västervik. För bara någon vecka sedan var nattemperaturen nere på minus 3,8 grader, och då fick han rycka ut och vattna plantagen för att rädda skörden.Vatten är det enda som hjälper mot frosten trots att det snabbt förvandlades till blank is som låg som stora skridskobarnor över fälten. Lajos Jenei, som odlar jordgubbar i Jennys utkanter, var förberedd på frosten och hann lägga tillbaka hålplasten. - Årets skörd ser bra ut, säger han.Det finns fler blommor på planterna än förra året. Både Åke Bäckström och Lajos Jenei säljer enbart till den lokala marknaden och kan därför odla ömtåligare sorter som inte behöver tåla långa transportsträckor. - Jag har i alla år haft en gammal sort som heter Zephyr. Den håller kanske inte lika länge som de nyare sorterna, men jordgubbar är en färskvara. Smakmässigt finns det ingen sort som kan slå Zephyr, säger Lajos Jenei. Han odlar också en senare sort, Korona, som har en lätt bismak av hallon. Åke Bäckström har sammanlagt fem sorter på Vassbäcks gårds jordgubbsplantager. Ny för i år är Dar Select, som hinner mogna till midsommar. - Den tål inte långa transporter, som exempelvis Honeoye, men den har en överlägset finare arom och är mycket plockvänlig eftersom den har stora bär. Sonata är sorten för självplockarna. Den kommer lite senare, i slutet av juli, vilket passar många semesterfirare. Lajos Jenei har inget självplock i år, men hoppas kunna sätta igång med det nästa år. - Vi får se om jag orkar. Det är mycket jobb med jordgubbarna eftersom vi rensar ogräset för hand och plöjer jorden utan maskiner. Trots att Västervik har två egna jordgubbsproducenter är det ingen av de stora livsmedelsaffärerna som köper lokalproducerade jordgubbar. - Vi strävar efter att sälja så mycket lokalproducerat som möjligt, men i år köper vi jordgubbarna från Öland och Kalmar, säger Camilla Andrae, frukt-och gröntansvarig på Ica Kvantum. - Förra året köpte vi jordgubbarna från Vassbäck gård, men de räckte inte till. Ofta var jordgubbarna slut. Det finns ju ännu en jordgubbsproducent, Lajos Jenei, som ni skulle kunna köpa av? - Det känner jag inte till. Hursomhelst kan vi inte ha båda på en gång, det skulle bli för besvärligt med olika scheman med mera. Coop i Västervik köper sina jordgubbar från Axelssons i Målilla. - Vi har haft ett långt samarbete med Axelssons, och så länge de gör sitt bästa och sköter sina leveranser anser jag inte att jag har någon anledning att byta producent. Jag tycker att lojalitet gentemot producenterna också är en viktig etisk aspekt, säger Erik Högelid, butikschef på Coop. - Och tio mil anser jag vara närproducerat.
Jordgubbe
Familj och ursprung: Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter. Ur botanisk synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. De egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron (F. chiloënsis) och nordamerikanska scharlakanssmultron (F. virginiana), som senare korsades med parksmultron (F. moschata). Historia: De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet. Volym och antal: Den svenska jordgubbsodlingen uppgår idag till totalt 2 700 000 hektar fördelad på ca 800 företag. Totalt skördas ca 20 000 ton jordgubbar per år vilket motsvarar 2,2 kg jordgubbar per person och år. Jordgubbar odlas i hela landet, men de största arealerna finns i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Etymologi: När jordgubbar introducerades i Sverige på slutet av 1700-talet kallades de ananassmultron p.g.a. sitt latinska namn (F. ananassa). Ordet "jordgubbe" är belagt i svenska språket sedan 1841 och användes i början för parksmultron, men allteftersom den moderna jordgubben ersatte parksmultronet i odlingar så övertog den parksmultronets gamla namn. "Gubbe" är från början dialektalt och betyder liten klump. Källa: Wikidpedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om