Lokalodlade gubbar ratas av butikerna
- Eftersom vi bara säljer lokalt kan vi odla sorter som är ömtåligare men godare, säger Västerviks två jordgubbsodlare. Men livsmedelsaffärerna väljer bort närproducerade gubbar. - Vi måste ha en producent som kan garantera stora volymer, säger Camilla Andrae på Ica -Kvantum.
Åke Bäckström på Vassbäcks gård utanför Västervik, visar stolt upp årets nykomlig; En jordgubbe av sorten Dar Select. Det är en av hans tidigaste jordgubbssorter som beräknas mogna lagom till midsommar. Enstaka exemplar har redan börjat rodna.
Foto: Ellen Kindstrand
Jordgubbe
Familj och ursprung: Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter. Ur botanisk synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. De egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron (F. chiloënsis) och nordamerikanska scharlakanssmultron (F. virginiana), som senare korsades med parksmultron (F. moschata). Historia: De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet. Volym och antal: Den svenska jordgubbsodlingen uppgår idag till totalt 2 700 000 hektar fördelad på ca 800 företag. Totalt skördas ca 20 000 ton jordgubbar per år vilket motsvarar 2,2 kg jordgubbar per person och år. Jordgubbar odlas i hela landet, men de största arealerna finns i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Etymologi: När jordgubbar introducerades i Sverige på slutet av 1700-talet kallades de ananassmultron p.g.a. sitt latinska namn (F. ananassa). Ordet "jordgubbe" är belagt i svenska språket sedan 1841 och användes i början för parksmultron, men allteftersom den moderna jordgubben ersatte parksmultronet i odlingar så övertog den parksmultronets gamla namn. "Gubbe" är från början dialektalt och betyder liten klump. Källa: Wikidpedia
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!