Lön är inte bara pengar

En ny dator, träningskort eller kanske hjälp med tråkiga ärenden. Att få löneförmåner i stället för högre lön blir alltmer populärt och har spridit sig till fler yrkesgrupper.

Även frukt på jobbet kan räknas in under löneförmåner. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Även frukt på jobbet kan räknas in under löneförmåner. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto: BERTIL ERICSON

Västervik2008-10-03 00:06
Vad är mest värt för dig - ett par extra hundralappar i plånboken varje månad eller att slippa städa hemma? Lön behöver inte bara vara pengar, det kan också vara tid och livskvalitet.Förmåner för anställda är inget nytt och de mer självklara, som till exempel pensionsförsäkring, finns nu inskrivna i kollektivavtalen. Men de senaste tjugo åren har förmånerna blivit mer och mer skräddarsydda.- Det kan vara det som passar ens livsstil i nuläget, som en extra försäkring till barnen eller en bra parkeringsplats i stan, säger Lena Granqvist, ekonom på fackförbundet Saco.Hur mycket löneförmåner som erbjuds är ofta konjunkturberoende, arbetsgivare använder sig av dem när de behöver konkurrera om arbetskraften. På 90-talet myntades begreppet fringisar, från engelskans fringe benefits (fringe = kant, marginal). Det började med att arbetsgivaren, främst inom IT-sektorn, gav förmåner utöver det vanliga. De senaste åren har fringisar som bil, dator och lunchkuponger blivit något för de flesta. - Tidigare var det vanligast bland akademiker och höginkomsttagare, men nu finns det i många olika yrkesgrupper, säger Lena Granqvist.Ett företag som har som affärsidé att hjälpa företag att administrera förmåner till sina anställda är Flexpay. De har skapat ett webbaserat system där den anställda kan logga in och se vad han eller hon har rätt till och även beställa förmåner. - Företagen får oftast bättre villkor när det gäller till exempel försäkringar än vad du kan få som privatperson, sånt är bra att veta, säger Flexpays vd Markus Kullendorff.Genom Flexpay kan den anställda se hur olika förmåner påverkar hans eller hennes privatekonomi och veta vad som lönar sig bäst. - Ett vanligt exempel är att om man tjänar mindre än runt 30 000 kronor i månaden lönar det sig inte att få extra pensionssparande i stället för högre lön, då påverkar den lägre lönen sjukpenning och föräldraförsäkring för mycket, säger Markus Kullendorff.
Tips till dig som vill ha löneförmåner
Försök att inte bara tänka i termer av kontantlön, fundera också på vad som kan ha värde för dig och ditt liv.Prata med din lokala fackklubb om vilka förmåner du har rätt till i kollektivavtalet. Du kan också ringa till rådgivare på ditt fackförbund och få hjälp.Kontrollera vilka förmåner som är skattepliktiga, det har stor betydelse för hur mycket du får i plånboken i slutändan.Tänk ett steg längre, kan din arbetsgivare ge dig något som underlättar din vardag?Titta på möjligheterna till karriär inom företaget, internutbildningar och liknande och ta med det i beräkningen om din lön känns låg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om