Lön efter kön

Inom samtliga kommunala förvaltningar är kvinnornas löner lägre än männens.

Västervik2008-05-13 00:07
De största skillnaderna finns inom tekniska förvaltningen, där kvinnorna bara når upp till 83,5 procent av männens löner. Stellan Jergil, kommunens förhandlingssekreterare förklarar hur det kan bli så.- De stora kvinnogrupperna på tekniska är städ och kost, lågavlönade yrken där ingen högskoleutbildning krävs. Männen är ofta tekniker eller har yrken med högre utbildning. En annan anledning till att kvinnorna inte har kommit ifatt är fackförbundet kommunals senaste avtalsrörelse. Förra året gav den ingen lönehöjning utan ett engångsbelopp på 5 400 kronor. Detta påverkade stora personalgrupper inom kost, städ, vård och omsorg, typiska lågavlönade kvinnoyrken. Det i sin tur ledde till att löneskillnaderna ökade med en procentenhet förra året. Kvinnorna inom kommunen tjänade då 86,1 procent av männens löner. - Men vi går mot en utjämning och jobbar med en lönekartläggning som ska vara klar i höst. Då ska vi undanröja osakliga skillnader, säger Stellan Jergil.Kommunen har beslutat att avsätta en miljon kronor om året i tre år för att rätta till löneskillnaderna. När kartläggningen är klar ska pengarna fördelas. Räcker en miljon?
- Nej, det kommer det inte att göra, men vi är på rätt väg. Det är viktigt för en arbetsgivare att ha jämställda löner, det är det vi strävar efter. Bland gymnasielärarna, som man anses vara en jämt könsfördelad yrkesgrupp, ligger männens medianlön (27 450kr/mån) en knapp tusenlapp över sina kvinnliga kollegor. Det ser likadant ut bland grundskolelärarna, både för gruppen årskurs 1-7 som för 4-9, och mönstret fortsätter bland rektorer, kontorspersonal och sjuksköterskor. Glappet ökar med en tusenlapp till när man kommer till socialsekreterare, yrkeslärare, miljö- och hälsoskyddsinspektörer, ingenjörer och olika sorters handläggare. Omvänt läge är det inte så gott om, men det förekommer. Särskole- och speciallärare och föreståndare inom äldre- och handikappomsorg är yrkesgrupper där kvinnorna tjänar mer. Mest jämställda löner har behandlingsassistenter, förskollärare, fritidsledare, musiklärare och ekonomi- och måltidsassistenter.
Kvinnor i kommunen
Av kommunens 3 526 anställda är 79 procent kvinnor och 21 män. Medellönen i kommunen är 20 834 kronor per månad. Medellönen för kvinnor är 20 218 kronor och för män 23 480.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om