Lovande guldfynd i Gladhammar

På ett berg djupt inne i skogen står en dånande borrmaskin uppställd. En hydraulmotor nöter sakta ned den urstarka diamantkronan i berggrunden av kvartsit under oss.  - Vi är nere på 84 meters djup. Allt ser lovande ut. Här finns faktiskt både guld och silver!

Borrexperten Pelle Olstam kollar att borren går ned i exakt rätt vinkel. Man borrar alltid snett för att fastställa utbredningen i sidled.

Borrexperten Pelle Olstam kollar att borren går ned i exakt rätt vinkel. Man borrar alltid snett för att fastställa utbredningen i sidled.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-02-18 17:00
Det säger geologen nöjt Anders Zetterqvist, konsult hos det svenska gruvbolaget Wiking Mineral AB som just nu finns på plats vid ett markområde invid Fårhultsmasten i Gladhammar. Ur borrhålet forsar ständigt vatten som pumpats upp från ett närliggande gruvschakt och pressats ned i berget för att kyla den roterande borrkronan djupt där nere. - Borrarbetet har gått utmärkt. Det är bra och stabilt berg. Det här hålet är nu klart och vi ska dra upp våra 28 stycken tre meter långa borrsektioner. Sedan ska vi borra ett antal nya hål en bit härifrån, säger borrexperterna Pelle Olstam och Ronny Sterzenbach från företaget Olstam Borrteknik AB i Lindesberg. De har provborrat efter guld i Gladhammar i snart en vecka nu. - Redan nu vet vi att guldhalten är lovande hög i flera hål vi borrat. Det det nu handlar om är att kartlägga guldmalmkroppens utbredning för att avgöra om det är lönsamt att starta en guldgruva, säger Anders Zetterqvist. Att leta efter malm är en komplex verksamhet. 1986-87 genomförde gruvbolaget Boliden geofysiska mätningar i det så kallade Gladhammarstråket invid Fårhultsmasten. Nära den gamla Gladhammargruvan påträffades då sektioner med höga guldhalter. Man fann mellan 7,5 och 10,8 gram per ton malm i två olika borrhål. Av olika skäl kom dock guldmineraliseringen aldrig att undersökas vidare av Boliden. 2005 övertog Wiking Mineral tillsammans med International Gold Exploration AB (IGE) undersökningsrätten i Gladhammarområdet. Samma år på hösten borrades tolv borrhål. På flera ställen hittades förekomst av guld. Våren 2008 borrades ytterligare sex hål om totalt 965 meter. Man fann inte bara guld, utan även silver och koppar! Resultaten var så goda att borrningarna nu alltså har återupptagits, allt i syfte att bedöma den totala tillgången på guld. - Även om malmkroppens storlek ser bra ut kan man inte starta guldbrytningen förrän tidigast om några år, tror Anders Zetterqvist. Det dröjer alltså flera år innan Västervik, eventuellt, kan förvandlas till ett nytt Klondyke. I en kommuniké uppger Wiking Mineral AB redan nu att man anser "att det finns möjlighet att utveckla denna guldmineralisering vidare mot en ekonomisk fyndighet". - Guldet i Gladhammar tycks uppträda koncentrerat till en eller flera zoner, vilka ligger i riktning från nordost mot sydväst i området, säger Wiking Minerals vd Dick Levin.
Investerade 14 miljoner
Wiking Mineral AB bedriver prospektering av mineral och har som mål att finna brytvärda gruvfyndigheter, samt vara en framgångsrik aktör inom svensk mineral- och gruvnäring. Bolagets projektportfölj består av 42 undersökningstillstånd om totalt 17 989 hektar med inriktning på guld och basmetaller. Verksamheten är koncentrerad till fem olika geografiska områden i Sverige, däribland Västerviksområdet. Bolaget har 1 200 aktieägare och förra året investerade man 14,6 miljoner kronor i huvudsakligen prospektering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om