Luncher med sval aptit
Sämre än hemlagat, men bättre än Findus kartongmat. Så upplever pensionärerna Inga Nimhed och Alice Larsson kommunens nya portionslådor.- Men har man lite krämpor är det här för många enda lagade målet på dagen. Vi behöver den här maten, säger Inga Nimhed.
Valfri beställning. Pensionärer som beviljats hjälp med matleveranser kan varje vecka välja bland tio rätter på en meny. Minst fyra rätter måste beställas, och mest populärt är traditionell husmanskost.
Foto:
På onsdagar packas alla beställningar och resten av arbetsveckan kör Roger Gustavsson och en kollega sammanlagt ut cirka tusen portioner.
- Vi följer med in och ser till att maten kommer in i kylskåpet och att ingen gammal mat finns kvar. Det är viktigt att inte bryta kylkedjan, säger Roger Gustavsson och drar på sig ett par skoskydd innan han kliver in i Inga Nimheds lägenhet på körschemats första adress.
Han hinner inte stanna lång stund innan det är dags att köra vidare. Inga Nimhed tackar för leveransen och lämnar över en beställning för nästa vecka. Hon kan välja mellan tio olika rätter.
- Jag brukar beställa minst fem portioner varje vecka, men det är lite olika efter humör, säger hon.
Inga Nimhed är 85 år och har fått hjälp med matleveranser sedan 1999. Hon tillhör skaran som inte gärna klagar, men hon har haft lite funderingar kring maten och de nya rutinerna.
- Det kom lite överrumplande. Nu skulle jag plötsligt bli kund, säger Inga Nimhed. Men det har sina fördelar också. Jag behöver inte vänta på den varma maten och kan själv bestämma när jag vill äta.
Sedan starten i höstas har hon vid fem tillfällen tackat produktionsköket för god mat. Efter årsskiftet har det inte blivit så mycket beröm.
- Maten har blivit lite sämre. En del är bra, men det är mycket halvfabrikat också. Det kunde vara lite mer rena varor och mer smak, konstaterar Inga men tillägger att kycklingen, strömmingen och köttbullarna fortfarande är höjdpunkter på menyn.
- Men potatisen är ju underlig. De är små sega rackare.
I nästa hus väntar Alice Larsson på sin veckoleverans. Hon tycker att maten smakade bättre före distributionen ändrades, men det finns också fördelar med det nya systemet.
- Nu slipper jag sitta hemma och vänta på att hemtjänsten ska lämna maten, säger Alice Larsson.
Hon tycker att potatisen är trist, men strömming och soppor får högt betyg.
- Men ibland är det för lite mat. Då kan jag inte äta mig mätt.
Alice beställer fyra lådor varje vecka. Resten lagar hon själv.
- Det blir godare. Och då får jag nykokt potatis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!