"Lycka och rädsla på samma gång"

På söndagen invigdes utställningen "Mars Makalös" på Västerviks museum. Utställningen bjuder på dykarbilder, historier om Mars och vrakdelar från skeppet Elefanten.

Richard Lundgren, dykare från Ocean Discovery, berättade i sitt föredrag  hur dykarteamet fann det emorma skeppet Mars.

Richard Lundgren, dykare från Ocean Discovery, berättade i sitt föredrag hur dykarteamet fann det emorma skeppet Mars.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-07-09 00:00

Efter 18 års letande var Mars Makalös funnen. Vraket av Mars Makalös hittades öster om Öland i augusti förra året av dykare från Västerviks dykarlag Ocean Discovery. Tack vare dem och andra inblandade kunde Västerviks museum slå upp dörrarna till invigningen av utställningen "Mars Makalös". Under invigningen var dykaren Richard Lundgren med och berättare om fyndet. Johan Lönnby, professor i marinarkeologi, fanns också med på plats och höll ett föredrag om historien kring skeppet Mars.

Utställningen av Mars på Västerviks museum innehåller bilder från dykningar och en nyproducerad film om vraket och upptäckten. På utställningen finns även föremål och skeppstimmer från det samtida fartyget Elefanten som sjönk utanför Kalmar. Anledningen till varför det inte finns några vrakdelar från Mars att beskåda är för att skeppets delar först måste dokumenteras innan det blir fråga om bärgning.

-  Hela skeppet kommer troligen inte att bärgas, men förhoppningsvis några delar, säger Richard Lundgren, Ocean Discovery, en av upptäckarna av Mars.

För att delar av vraket ska kunna ställas ut måste de även konserveras. Det är en mycket koststam process.

Mars Makalös har legat och vilat på Östersjöns botten i 447 år. Med hjälp av en side scan sonar, en form av ekolod, kunde dykarna få en detaljerad bild av skeppet. Innan dykarna kunde ta sig en egen titt på vraket undersöktes det och dokumenterades av en ROV, en fjärrstyrd undervattensrobot. Det rådde inget tvivel om att det var ett stort och betydelsefullt skepp som de hade hittat på 75 meters djup.

-  Det var lycka och rädsla på samma gång när vi såg skeppet. Lycka över att vi hade hittat skeppet och rädsla över att det kanske inte var Mars som vi hade hittat, säger Richard Lundgren.

-  Fösta känslan när vi hade hittat skeppet var bara wow. Det var största händelsen inom dykning i mitt liv, säger Fredrik Skogh, dykare.

Platsen där Mars hittades stämmer väl överens med uppgifter om hur förlisningen gick till. Tack vare Östersjöns bräckta vatten har vraket bevarats väl.

-  Östersjön har ingen havsmask som äter upp vraken. Därför är det världens bästa plats för vrakfynd, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi.

I framtiden hoppas Lundgren och Skogh att utställningen om skeppet Mars Makalös ska bli lika stort som Vasamuseet i Stockholm.

Historia

Skeppet byggdes på Björkenäs skeppsgård norr om Kalmar och sjösattes 1563. 1564 fick amiralen Jacob Bagge förtroende att leda den svenska flottan och föra befäl på flaggskeppet Mars. Under sjuårskriget drabbade flottan samman med den dansk-lybiska flottan och ett blodigt sjöslag pågick i två dagar. I slutstriden kom elden lös på Mars, en kanon exploderade och när elden nådde kruttunnorna exploderade Mars. Skeppet bräcktes och sjönk.

Källa: Västerviks museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om