Lyckad satsning på miljöarbete

Det har satsats på miljöarbete i kommunen under flera år. Projektet FNI, fastighetsnära insamling, har löpt under två år och nu ha en rapport utkommit som sammanfattar arbetet.

Syftet är att minska andel avfall som går till förbränning och få en renare miljö berättar Sofia Ahl som är  miljöinformatör hos                              Västerviks kommun.Foto: Ola Axman

Syftet är att minska andel avfall som går till förbränning och få en renare miljö berättar Sofia Ahl som är miljöinformatör hos Västerviks kommun.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2011-06-13 00:00

Fastighetsnära insamling är något de flesta vant sig gradvis vid. Istället för att åka till återvinningsstationerna som finns i kommunen har fastighetsägaren själv kunnat sortera sitt avfall direkt i soptunnan, i två separerade fack. Syftet är att minska andelen avfall som går till förbränning och få en renare miljö. Sofia Ahl är miljöinformatör på Västerviks kommun:

- FNI bygger på frivilliga insatser från innevånarna i kommunen. Det blir även billigare att sortera på det här sättet i jämförelse med vanlig sophämtning.

Hur har det gått för FNI?
- I Sverige finns det en trend som pekar mot ökande mängder avfall varje år. FNI har hjälp oss i kommunen att hindra den utvecklingen. Vi har gått från 11 700 ton avfall per år till 10 500 ton. Den nivån har hållits under två år. Det gör att vi ligger under avfallsgenomsnittet i Sverige. Vi hade också en förhoppning innan starten att så många som 50 procent av villahushållen skulle välja FNI. I dag är vi uppe i 66 procent, vilket är glädjande.

Vad har ni fått för respons från kommuninvånarna?
- De som har tagit till sig helhetstänkandet bakom FNI är väldigt nöjda och det har inte förekommit många klagomål. Det har mest varit frågor angående vattenåtgång när det handlar om att skölja ur sina förpackningar.

Helhetstänkandet är något som Sofia återkommer till. Det handlar inte bara om att återvinna utan att förstå att allting vi gör påverkar vår miljö. Sorteringen kan egentligen börja redan i affären genom att konsumenten väljer produkter som inte har onödiga förpackningar eller som inte går sönder efter ett halvår.

Vilka områden har skött sig bäst?
- Brevik och Jenny har varit extra duktiga, mycket på grund av att det finns många villor där. Många fastighetsägare med flera lägenheter i huset använder inte FNI och det är svårt för de boende att själva att påverka då. Det vore önskvärt att flera av ägarna införde FNI för hela huset.

Hur kommer miljöarbetet fortsätta?
- I höst kommer vi göra tester med matavfallsinsamling. Det innebär att matavfall läggs i papperspåsar som sedan direkt kan gå till anläggningar som gör biogas. Vi kommer också koncentrera oss på att förbättra kvaliteten på det vi samlar in, så mycket som möjligt ska gå att återvinna. Det är helt klart bättre för miljön.

FNI

FNI står för fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar.

Den fastighetsnära insamlingen av returmaterial hos villor sker med hjälp av ett tvåfackssystem. Både bilen som hämtar det källsorterade materialet och sorteringskärlen har två fack.

Varannan vecka hämtar Västervik Miljö & Energi två olika slags returmaterial. Det är de veckor då det inte är hämtning av det brännbara hushållsavfallet. Hämtningen sker enligt ett särskilt körschema man får hemskickat innan hämtningen börjar.

Källa: Västervik Miljö & Energi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om