Lyckat letande efter Verkstadsaktiebolaget Tjust

Foto: MATILDA AHL Den här lilla upplysningsskylten har vi fått låna av Gunnar Linderoth.

Foto: MATILDA AHL Den här lilla upplysningsskylten har vi fått låna av Gunnar Linderoth.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-04-15 00:25
Skam den som ger sig
För ett par veckor skrev vi om hur Verkstadsaktiebolaget Tjust hade tillverkat en föregångare till en modern traktor redan år 1912, en så kallad motocultivator. Maskinen hade dock föga framgång.
Kollega Hans Brandin i Gamleby efterlyste emellertid uppgifter om Verkstadsaktiebolaget Tjust.
- Jag hade pratat med Lars von Rosen i föreningen Maskinskyddarna som till och med tillbringat en semestervecka i Västervik för att ta reda på mer om nämnda verkstad. Men han hade inte fått reda på mycket.
Tipsen till tidningen har inte strömmat in men Gunnar Linderoth har bistått med en metallplatta som han tror en gång har suttit på en tank tillhörande Bröderna Flinks Stenhuggeri.
Årtalet 1918 står klart och tydligt och det står Verkstadsaktiebolaget Tjust. Det står även Westervik vilket gör att vi kan avfärda tipsen om att det kunde röra sig om en tidig variant av Tjusts Mekaniska Verkstad.
Det företaget flyttade 1962 till Västervik efter att ha varit verksamt i Gamleby ett par år. Fastighets AB Garpedans hade på 1950-talet upplåtit en gammal verkstadslokal till Tjusts Mekaniska. Men "Westervik" på nämnda platta släckte även det lilla hoppet.
Ur vår tidning har vi endast hittat några rader från 1908 där det står att Verkstadsaktiebolaget Tjust tillverkade gjutgods mm och utförde reparationer till ett värde av 148 240 kronor. Arbetsstyrkan var 25 man varav 5 var under 18 år.
Men inget om var företaget låg i Västervik.
I Västerviks Stads historia från 1933 hittar vi efter mycket letande en mening under kapitlet Industri och Hantverk.
"Under de sista åren på 1890-talet tillkommo vidare Västerviks Tunnbinderifabrik och en mekanisk verkstad med gjuteri, först ägd av handlanden O.L.Kling men snart ombildad till AB Västerviks Mekaniska verkstad, senare Verkstads AB Tjust."
Inget om var företaget låg och inget när det upphörde.
En tidig variant av Westergrens Mekaniska har föreslagits. Det företaget bildades 1920 men för säkerhets skull ringde vi upp Alf Westergren.
- Jag känner till Verkstadsaktiebolaget Tjust. Faktum är att min far Teofil arbetade på det företaget innan hann startade eget på Maechelsgatan.

Var låg företaget?
- Det låg där gamla Träindustrin fanns vid Södra Järnvägsgatan. Ungefär där i dag livsmedelsbutiken Willys ligger.
Så berättar Alf Westergren att det i detta område fanns flera mekaniska verkstäder. Ett som hette Storebro och ett som hette Lindbergs och låg på andra sidan järnvägen, vid Lyckerum.
- Jag tror för övrigt att jag någonstans i gömmorna i verkstan har några reservdelar till den traktor du berättade om.
För att göra en redan lång historia längre så var nämnde O. L. Kling järnhandlaren Otto Kling som 1899 övertog A P Jonssons Järnhandel. En järnhandel som 1913 flyttade in i det då nybyggda huset på Storgatan intill Stora Torget. Fastigheten kallas än i dag av många för Klingska fastigheten. Otto Kling hade en son Alfred som också blev järnhandlare. Denne hade en dotter, Marianne Lindgren som också ägde Klingska fastigheten. Fastigheten köptes omkring 1980 av familjen Carlsson som driver A P Jonssons. Övertagandet av rörelsen togs dock över redan 1922 av nuvarande ägaren Per-Olof Carlssons farfar Pehr Carlson.
Järnhandlaren Otto Kling var faktiskt också söndagsskoleföreståndare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om