Lyckat samarbete

Många har det svårt i livet. Ett dubbelt helvete har exempelvis personer som fått en så kallad dubbeldiagnos. Människor som både har ett missbruk och en psykiatrisk diagnos.

Glada miner. Meg Ekström, Jonny Isaksson, Marie Fältsjö och Anders Dahlman arbetar inom vårdenheten Pilen i Västervik. Glädjen består i att gruppen fått ordentlig respons på att de utför ett gott arbete.Foto: MATILDA AHL

Glada miner. Meg Ekström, Jonny Isaksson, Marie Fältsjö och Anders Dahlman arbetar inom vårdenheten Pilen i Västervik. Glädjen består i att gruppen fått ordentlig respons på att de utför ett gott arbete.Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2005-12-01 00:25
Vad stort sker, sker tyst. I Västervik har flera av dessa fått framgångsrikt stöd av en grupp som engagerat jobbar inom dubbeldiagnosteamet Pilen.
Två personer avlönade av landstinget, Anders Dahlman och Meg Ekström, ingår i teamet tillsammans med Jonny Isaksson och Marie Fältsjö som tillhör kommunen.

Ett lyckat samarbete mellan kommun och landsting sedan våren 1999 och som nu uppmärksammats i en över 100 sidor stor rapport och en beskrivning av verksamheten vid Pilen. Rapporten är skriven av docent Göran Johansson.
- Det känns bra att få en bekräftelse på att man ser positivt på det vi håller på med, säger Marie Fältsjö som varit med redan från starten.
Marie har liksom många andra intervjuats av Göran Johansson och fått delge sina synpunkter.

Pilen har en lokal i Johannesdal men arbetet sker till stor del på fältet med hembesök och liknande.
- Vi har två bilar att tillgå och bara att följa med på tandläkarbesök, myndighetsbesök och liknande är viktigt. Det är viktigt att skapa en god och vänskaplig relation till den person man har att göra med, säger Anders Dahlman. Vi skall finnas till hands.
Till Pilen hör just nu 18 personer. Män och kvinnor från hela kommunen.
- Den här gruppen av människor har kommit i kläm mellan psykiatrin och kommun och de blir många gånger myndighetströtta, säger Bo Eneroth som är docent och FoU-ledare på Fokus i Kalmar län.

Fokus är en forsknings- och utvecklingsenhet inom socialtjänstens område.
Samarbetet mellan kommun och landsting har som sagt fungerat bra och det har inte varit några problem att få verksamheten finansierad.
I den omfattande rapportens avslutning skriver docent Göran Johansson bland annat:
"Att Pilen efter några verksamhetsår förmått beta av ett ackumulerat behandlingsbehov hos en rad tunga klienter innebär inte att samma situation inte kan uppstå igen, om Pilen skulle läggas ned. Enda möjligheten att eliminera behovet av Pilen är att ändra arbetssättet hos andra behandlingsinstanser, i kommun och landsting, i Pilens riktning.
Det är inte säkert att det går. Då är det en säkrare utväg att ha Pilen kvar."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om