Lycke ställer sin plats till förfogande

Bertil Lycke, sammankallande i moderaternas valberedning, ställer sin plats till förfogande efter kritiken från VT:s ledarsida. Samtidigt tycker han att valberedningen gjort vad den kunnat med tanke på den snäva tidsramen.

Bertil Lycke försvarar det arbete som valberedningen inom moderaterna gjort. Samtidigt ställer han sin plats till förfogande.Arkivbild: Anders Steiner

Bertil Lycke försvarar det arbete som valberedningen inom moderaterna gjort. Samtidigt ställer han sin plats till förfogande.Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Steiner Anders

Västervik2010-12-28 00:00

Strax innan jul, den 21 december, avlossade VT:s ledarskribent Ola Mårtensson en bredsida mot de lokala moderaterna efter att man inte lyckats rekrytera en vice ordförande till kommunstyrelsen i tid.

- Att vaska fram kandidater tar tid, och kräver ett ansvarsfullt och gediget förankringsarbete. Det är pinsamt att det inte finns något förslag till vice ordförande i kommun, skrev Mårtensson, och uppmanade valberedningen att avgå.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Internt i partiet har Bertil Lycke som är sammankallande i valberedningen skickat ut ett mejl till alla moderata fullmäktigeledamöter.

Där ställer han sin plats till förfogande, om det är så att det finns kritik mot valberedningens sätt att arbeta.

Själv tycker han att valberedningen gjort ett så bra jobb som var möjligt med tanke på förutsättningarna.

Kritiker menar att man borde ha haft en plan för vilka som skulle ha de tyngsta posterna redan innan valet?
- Vi fick vårt uppdrag efter valet, i oktober. Därefter tog det lång tid innan partierna i majoriteten förhandlat färdigt om fördelningen av poster. VDM och Kristdemokraterna, slogs för sina liv efter att ha backat i valet. Uppgörelsen var i princip klart först i månadsskiftet november-december.

När det gäller posten som vice ordförande i kommunstyrelsen så förändrades förutsättningarna, enligt Bertil Lycke, när Harald Hjalmarsson fick erbjudandet att bli regionförbundets ordförande.

Det betydde att den som fick vice ordförandeposten i Västervik skulle få fler arbetsuppgifter och ett större ansvar. Det skulle vara en person som kunde avlasta och i vissa lägen ersätta kommunalrådet.

Vad är det för kompetens som ni söker?
- En bred kompetens, men kommunen står inför stora utmaningar när det gäller ekonomin, så vi tror att det är viktigt att det är en person som kan ekonomi och organisation. Det finns flera sådana personer inom näringslivet som sympatiserar med vårt parti, det gäller bara att få någon att våga ta steget, säger Bertil Lycke.

I mejlet till partikamraterna skriver han att det är svårt att locka en sådan person att "lämna en kvalificerad och välavlönad anställning för att ge sig in i den osäkra politiska hetluften".

- Jämfört med jobb i näringslivet är en politisk toppost väldigt offentlig och utsatt, säger Lycke till VT.

Sökes: kommunens näst mäktigaste politiker

Vad gör kommunstyrelsens vice ordförande? Leder arbetet i kommunstyrelsen när ordförande - i det här fallet Harald Hjalmarsson - inte är närvarande. Under de gångna två mandatperioderna har Mats Hugosson (C) haft jobbet. Vid många tillfällen är det han som förklarat och försvarat de politiska beslut som majoriteten fattat.

Varför kan inte han fortsätta på posten? Två skäl: Moderaterna gick framåt och centerpartiet backade i kommunvalet. Det andra är att Harald Hjalmarsson åtagit sig att bli ordförande i Regionförbundet, utöver jobbet som kommunalråd i Västervik. Det betyder att vice ordförande kommer att få ta över en del av kommunalrådet ansvar. Därför är Moderaterna måna om att det är någon från det egna partiet som får jobbet.

Finns någon ytterligare aspekt på posten vice ordförande? Ja, Harald Hjalmarsson är inne på sin tredje mandatperiod. Rekryteringsproblemen visar att det finns i dag ingen klar efterträdare när Hjalmarsson lämnar politiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om