Lyckliga Hönor läggs ner

Lyckliga Hönor begär i dag sig självt i konkurs. Entreprenören Jonas Djurstedt säger att det som fick honom kasta in handduken var kravet på att installera en utgödslingsanläggning.

Jonas Djurstedt säger att det var svårare än han trodde att leva upp till myndigheternas krav. Samtidigt som han inte håller med om kritiken som riktades mot verksamheten, så säger han att han har respekt för djurskyddsinspektörerna. "De gör sitt jobb."Foto: Ilkka Ranta

Jonas Djurstedt säger att det var svårare än han trodde att leva upp till myndigheternas krav. Samtidigt som han inte håller med om kritiken som riktades mot verksamheten, så säger han att han har respekt för djurskyddsinspektörerna. "De gör sitt jobb."Foto: Ilkka Ranta

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2012-09-18 00:00

Det var för fyra år sedan som människor i Vimmerby och Västervik började lägga märke till den cyklande lintotten med en höna på pakethållaren. Jonas Djurstedt, som då gick på högstadiet, närde en dröm om ett hönseri där hönorna fick leva rymligt. För att finansiera drömmen sålde han "etikarmband".

För två år sedan förverkligades drömmen på allvar, men verkligheten visade sig bli tuffare än vad Jonas först räknat med.

Företaget gjorde en första konkurs för ett år sedan, men kunde startas om.

Det finns två versioner av varför företaget lägger ner.

Enligt Djurstedt så är det myndigheternas krav som knäckt företaget.

För tre - fyra veckor sedan fick han veta att han var tvungen att skaffa en automatisk utgödslingsanläggning.

- Det blev droppen, när jag fick veta vad det skulle kosta. Det handlar om en miljoninvestering, säger han till VT.

Det skulle företaget aldrig klara med nuvarande koncept.

- Kraven gör att det bara är stora hönserier som klarar sig. Lagen är anpassad för de stora. Det blev inte mer spillning från mina höns än att man kunde ta det med två skyffeltag, säger Jonas Djurstedt.

Den andra versionen hittar man i en rapport från länsstyrelsens efter en oanmäld inspektion är att han gav upp den 25 juni efter att ha fått kraftig kritik, bland annat:

 Hönorna höll inte normalhull.

 En nybyggd del var inte inspekterad innan den hade tagits i bruk. Den nybyggda delen hade brister bland annat i ventilationen. Enligt lagen kunde det ha fått vistas upp till 499 höns utan att inspektion var gjord, men i lokalen fanns 1 000 höns.

 De två större öppningar som gör att hönsen kan vandra mellan ladugården och utomhusytorna var stängda den dagen. Endast en liten öppning fanns.

Djurstedt förnekar att hönsen skulle vara undernärda.

- När jag fick kritiken anlitade jag en inspektör via organisationen Svenska höns. Han hade inget att anmärka. Hönsen fick ett mycket gott omdöme.

VT har tagit del av utlåtandet: bedömning står mot bedömning.

När det gäller att hönsen skulle ha haft svårt att röra sig mellan inom- och utomhusytorna säger Djurstedt:

- Det var tillfälligt. Vi hade haft problem med rovdjur.

Att han uppgett för länsstyrelsen att företaget var under avveckling berodde på att han var skärrad efter inspektionen. Senare tog han hjälp av rådgivare, och trodde att verksamheten skull gå att driva vidare fram tills han fick beskedet om vad utgödslingen skulle kosta.

De 1 500 hönsen som fanns i ladugård i Valstad är sålda. Enligt Jonas Djurstedt har han försäkrat sig om att de hamnat i goda, omhändertagande händer.

Ska de som trodde på Jonas och köpte "djurskyddsband" av honom för några år sedan känna sig svikna?
Jonas själv säger att hänsyn till dem som trott på honom har funnits med i beslutet att lägga av.

- Jag hade kunnat anpassa mig efter reglerna, men för att få lönsamhet då så hade det krävts sex hönor per kvadratmeter. Då hade det inte blivit det som jag en gång lovade. Då tycker jag att det är bättre att lägga av.

Tre företag

Jonas Djurstedt är bara 18 år, men har ett finger med i inte mindre än tre företag i Västerviks kommun.

Utöver Lyckliga hönor, så är det UD Bemanning och kafé och salladsbaren Pause.

UD Bemanning driver han tillsammans med två andra delägare. Bolaget går bra enligt Djurstedt och är på väg att nyanställa. Företaget har fått ett uppsving tack vare rutavdraget.

Pause startade han tillsammans med Linnea Bentzén. "Nu är det hon som sköter driften, och verksamheten går bra", säger Jonas Djurstedt. Ägare till företaget är däremot äldre släktingar till dem båda, eftersom Djurstedt och Bentzén är för unga för att äga en verksamhet med serveringstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om