Om en vuxen i skolan ser eller får veta att ett barn utsätts för kränkningar, våld eller mobbning så är hen skyldig att rapportera det till skolans rektor. Det står i skollagen. Rektorn ska sedan rapportera vidare till skolans huvudman, alltså kommunen. Ändå görs inte detta alltid när barn råkar illa ut. Det säger Magdalena Lidestam (M), ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Hon säger att hon blivit kontaktad av föräldrar som berättat för henne om hur barnen har det i skolan.
– Jag har själv erfarenhet av att ha barn som utsatts under en lång tid. Föräldrar har sökt stöd och hjälp hos mig och frågat hur jag gick till väga, säger Magdalena Lidestam.
I vissa fall har skolan satt in extra personal och i ett fall har en av de mest drivande eleverna tagits ur den ordinarie undervisningen, säger Magdalena Lidestam. Men hon menar att det inte skulle behöva gå så långt om skolan bara reagerat och vidtagit åtgärder i ett tidigt skede.
– Jag vill lyfta upp det i ljuset. Det är vanligt att kränkningar inte rapporteras och att barn utsätts för våld och trakasserier. Jag vill inte ha en kommun där sånt får hända.
Magnus Bengtsson är barn- och utbildningschef i Västerviks kommun och han säger att varje skola har ett tydligt ansvar att rapportera till rektorn när barn far illa. På varje skola finns rutiner som ska följas.
– Vi arbetar ständigt med att säkerställa att rapporterna kommer in, säger Magnus Bengtsson.
Är det vanligt att barn utsätts för kränkningar, hot och våld i grundskolan?– Det förekommer och det ska det såklart inte göra. Vi tar det på stort allvar men jag vill inte säga att det är vanligt. Pedagogerna är skickliga på att upptäcka det och när det förekommer så jobbar vi med situationen.
Det finns ju uppenbarligen föräldrar som tycker att skolan gör för lite och som istället kontaktat politiker. Vad säger du om det?– Det är självklart tråkigt, det är inte bra om man inte fått gehör och om man inte är nöjd. Det är viktigt att man tar kontakt med skolan så att man har pratat med varandra och att man pratar med rektorn.
Magnus Bengtsson säger att man också har möjlighet att vända sig till kommunens grundskolechef eller till honom som är barn- och utbildningschef. Man kan också vända sig till skolinspektionen. Men det är inte vanligt att skolan anmäls till skolinspektionen.
– Vi bedömer att vi löser många fall på ett bra sätt.