(m) Sugen på ytterligare fyra år...
- I dagens politik tror jag inte att man ska sitta för länge på samma post, men fyra år är för kort tid som kommunalråd.Harald Hjalmarsson vill fortsätta att leda Västervik om han får väljarnas förtroende.
Vill fortsätta. Harald Hjalmarsson känner sig inte färdig med jobbet som kommunalråd. Satsningar på infrastrukturen och närmandet till Östergötland är två frågor som han vill driva under de kommande fyra åren.Foto: Mattias Ahlm
Foto:
- Jag funderade väldigt mycket i höstas, och vi pratade väldigt mycket om det i familjen. Att vara familjefar, företagare och kommunalråd samtidigt kräver en 110-procentig insats.
Under sportlovet kom han till beslut. Han ville fortsätta.
- Även om jag tror att man inte ska sitta för länge på en och samma politiska post, så är fyra år för kort tid.
Det är inte bara familjens godkännande som är viktigt. Han vill också känna att han väljarnas förtroende att driva den politik han vill.
- Idrottsmän brukar sikta på OS var fjärde år, för oss politiker är valet det tillfälle då vi kan mätas.
Kanske spelar tidpunkten in. Efter tung start på mandatperioden, med bland annat Electroluxnedläggningen, pekar många siffror åt rätt håll. Harald Hjalmarsson gläds särskilt åt befolkningsutvecklingen, plus 40 personer vid halvårsskiftet.
- Västerviks kommun har i stort sett minskat konstant sedan kommunsammanslagningen. Vi hade en befolkningsökning i början av 90-talet, men då var det inte människor som flyttade till Västervik frivilligt, utan flyktingar. I dag har vi en inflyttning av människor som väljer kommunen för att vi har en god livsmiljö.
Vänsterpartisten Mariann Gustafsson befarar att politiken kommer att bli mer borgerlig under de kommande fyra åren om ni väljs om. Är det så?
- Jag tror inte att vdm skulle gå med på den beskrivningen. Vi måste vara realistiska. Moderaterna kommer inte att få egen majoritet. Koalitionen kommer att jobba vidare efter samma ledord som tidigare, och bygga vidare på det som vi gjort under den här mandatperioden.
Tänk dig, att även om ni inte får egen majoritet, så går moderaterna framåt kraftigt på bekostnad av andra partier i koalitionen. Låt oss säga att ni får 30-35 procent av rösterna. Kommer det att påverka politiken?
- I 32-gruppens styrelse har vi hittills kört principen ett parti - en röst. Även om vi vet att det finns skillnader i storlek så har vi tyckt att det varit en bra princip. Men i första hand handlar det om den kompetens som medlemmarna besitter.Skulle något parti bli så dominerande som du säger tycker jag att man av hänsyn mot väljarna måste låta det partiet få större inflytande.
Häromveckan presenterade moderaterna sitt valmanifest. Partiet lovar att slåss för sänkt skatt.
Vad har du fått för reaktioner på utspelet?
- Det var de förväntade. Vänstern är kritisk, medan vi fått beröm från en del intresseorganisationer och privatpersoner som är för sänkt skatt. Jag hoppas att ytterligare något parti ska hänga på vårt förslag.
I valmanifestet talade partiet också om konkurrensutsättning av framförallt den tekniska sektorn i kommunen. När det gällde vård skola och omsorg var moderaterna försiktigare. Partiet vill gärna se alternativa driftsformer, men är försiktigt med att använda ordet privatiseringar.
Varför denna mjukislinje?
- Jag vet inte om det är någon mjukislinje. Jag vet att det finns kommuner som fungerar som moderata skyltfönster, Solna, Nacka och Vellinge, men vi tar inte efter dem. De har sin historia, och Västervik har sin. Vi måste göra på vårt sätt.
Från vänsterhåll har man sagt att en del beslut gått i långbänk på grund av att ni inte kan komma överens i koalitionen. Hur ser du på den kritiken?
- Det har hänt att någon fråga tagit någon månad längre för att vi gjort en återremiss, men i det hela tycker jag inte att det är så farligt. När vi tog över makten tog vi också över en rad frågor som hängt i luften väldigt länge, som äldreomsorgen och bandybanan i Gamleby.
- Jag tycker att det är ett minst lika stort problem att socialdemokraterna på olika sätt har försökt att förhala beslut som inte gått deras väg, och när det väl har blivit beslut så har partimedlemmar från socialdemokraterna överklagat besluten.
Vad tänker du på för beslut?
- Försäljningen av Tuvan, Helgenäs hamn, satsningen på Boatmeet och försäljningen av Gränsö slott.
Vad har ni inte uppnått under den gångna mandatperioden som du hoppas uppnå under den kommande?
- En sådan fråga är infrastrukturen. Jag hade faktiskt hoppats på ett besked under försommaren. I maj var Banverkets förstudie klar, och jag hade hoppats på att det skulle bli ett snabbt beslut att man ska gå vidare i planeringsarbetet med en järnvägsplan. Det beslutet har inte kommit än, och det oroar mig.
(Efter intervjun kom ett meddelande från infrastrukturministern Ulrika Messing. den 10 september ska förstudien föredras för regeringen.)
I Kalmar kommun har man diskuterat möjligheten att få fart på investeringar i E22 genom att kommunen går in med pengar. Är det en lösning för Västervik?
- Vi har pratat om det, men den typen lösningar betyder att kommunen eller någon privat aktör går in med ett förskott. Vi måste ändå få ett beslut att staten är beredd att garantera att vi får betalt.
Att använda vägtullar för att höja standarden på vägnätet tror han heller inte på.
- Jag hade kunnat accepterat det om vi haft vår rättmätiga del av statsbidragen till infrastruktur, och ville bygga något utöver det. Men först vill jag att vi får samma nivå på statsbidragen som våra vänner på västkusten.
En annan fråga där han velat se mer resultat är närmandet till Östergötland.
- Själva länstillhörigheten är kanske inte det viktigaste, men Västerviksborna måste kunna bli östgötar när det gäller vardagsfrågor.
Som exempel nämner han pendlingskort. Det borde gå att köpa månadskort för pendlings över länsgränsen förmånligt. Frågan har diskuterats med de berörda länstrafikbolagen, men det finns knutar att lösa, till exempel fördelningen av inkomsterna från ett sådant kort.
Heby kommun hade folkomröstning om vilket län man skulle tillhöra. Borde Västervik också ha det?
- Jag tycker inte att det behövs. Enigheten kring att vi borde tillhöra Östergötland är så stor.
<b>Raka besked om ...</b>
<b>Var ska skatten ligga vid mandatperiodens slut? </b>
- Lägre. Min åsikt är också att för att en skattesänkning ska vara meningsfull så ska den märkas i plånboken. Då talar vi inte om enstaka ören.
<b>Kan du tänka dig att sälja ut hela eller delar av Lysingsbadet till en privat entreprenör? </b>
- Ja, om det leder till ytterligare utveckling av besöksnäringen i vår kommun, och att allmänhetens tillträde inte försämras.
<b>Vilka andra kommunala bolag kan säljas, helt eller delvis? </b>
- Bostadsbolaget, och då i första hand i form av bostadsrätter till dem som i dag bor där. Västerviks Kraft bör också kunna övervägas.
<b>Är det rätt att bygga en golfbana runt Maren? </b>
-Ja, om man gör det i samförstånd med de boende i området och om det inte påverkar naturen negativt.
<b>Ska kommunen stödja ett Visans hus? Hur ska ett stöd se ut? </b>
-Vi är positiva till Visans hus, och stöder det genom att driva på processen, och eventuellt vara hyresgäster där. Men vi ska inte ge något direkt ekonomiskt stöd.
<b>Kommer alla grundskolor att finnas kvar vid mandatperiodens slut? </b>
-Går inte att säga i dag. Färre elever innebär att vi för en diskussion som kan innebära att någon eller några antingen läggs ner eller byter huvudman.
<b>Är inriktningen där äldreboenden byggs om så att det blir större men färre lägenheter rätt? </b>
- ja, men det är inte storleken vi bygger om för, utan för att standarden ska höjas med bra hygienutrymmen och nödvändiga hjälpmedel.
Moderaterna
<FONT size=1>
<P align=justify><STRONG>Så gick det i förra valet: </STRONG>Moderaterna gick bakåt från tolv till tio mandat.Partiet fick 14,9 procent, att jämföra med 11,6 procent i riksdagsvalet.</P><B>
<P>På listan: <BR></B>Harald Hjalmarsson, kommunalråd, Tindered, 43 år, Eva Ahlström, redovisningskonsult, Västervik, 57 år, Katarina Andersson, egen företagare,Loftahammar, 43 år, Leif Rosenblad, konstvetare,Västervik,<BR>66 år, Bo Lundgren, rådman, Västervik, 63 år, Malin Sjölander, lärare, Västervik, 36 år, Anders Björkman, byggnadsingenjör, Västervik, 58 år, Jörgen Andersson, målarmästare, Överum, 40 år, Anders Helderud, lärare, Västervik, 52 år, Per Sjöstrand, egen företagare, Gamleby, 43 år, Axel Nilsson, f d kanslichef, Västervik, 69 år, Peter Johansson, leg. sjuksköterska, Västervik, 42 år, Bo Andersson, gymnasielärare, Västervik, 55 år och Margareta Nilsson, rektor, Västervik, 65 år.</P></FONT>
<P align=justify><STRONG>Så gick det i förra valet: </STRONG>Moderaterna gick bakåt från tolv till tio mandat.Partiet fick 14,9 procent, att jämföra med 11,6 procent i riksdagsvalet.</P><B>
<P>På listan: <BR></B>Harald Hjalmarsson, kommunalråd, Tindered, 43 år, Eva Ahlström, redovisningskonsult, Västervik, 57 år, Katarina Andersson, egen företagare,Loftahammar, 43 år, Leif Rosenblad, konstvetare,Västervik,<BR>66 år, Bo Lundgren, rådman, Västervik, 63 år, Malin Sjölander, lärare, Västervik, 36 år, Anders Björkman, byggnadsingenjör, Västervik, 58 år, Jörgen Andersson, målarmästare, Överum, 40 år, Anders Helderud, lärare, Västervik, 52 år, Per Sjöstrand, egen företagare, Gamleby, 43 år, Axel Nilsson, f d kanslichef, Västervik, 69 år, Peter Johansson, leg. sjuksköterska, Västervik, 42 år, Bo Andersson, gymnasielärare, Västervik, 55 år och Margareta Nilsson, rektor, Västervik, 65 år.</P></FONT>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!