Majs är en allt vanligare gröda

Majs blir en allt vanligare gröda och därför arrangerade Lantmännen fem träffar med information i södra Sverige, varav en i går i Ogestad, Odensvi. Träffarna handlade om sorter, sådd, gödsling, bekämpning och skörd.

Skörd. På majsdagen i Ogestad, Odensvi demonstrerades majsskörd med en stor specialhack. Hela plantan och kolven hackas i små, små bitar och bildar en grön massa som sedan bland i fodret till mjölkkorna. FOTO: HANS BRANDIN

Skörd. På majsdagen i Ogestad, Odensvi demonstrerades majsskörd med en stor specialhack. Hela plantan och kolven hackas i små, små bitar och bildar en grön massa som sedan bland i fodret till mjölkkorna. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-09-27 00:25
För tio år sedan förekom knappas någon majsodling alls i Västerviks kommun. Sedan har allt fler mjölkproducenter börjat odla majs och i år finns majsodling på 213 hektar (lika stort område som 285 fotbollsplaner). Det märks i odlingslandskapet som delvis bytt skepnad. I hela Sverige odlas 10 000 hektar.
- Det finns flera anledningar till att majsen ökat i popularitet, säger Kjell-Åke Larsson, Lantmännen Maskin. En anledning är att utfodringsförsök visat att majsen är betydligt bättre i foderstaten än man tidigare trott. Majsen utnyttjar också stallgödsel väldigt bra och har blivit ett sätt att sprida riskerna. Ett år då vallen torkar bort kanske majsen klarar behovet av ensilage och vice versa.

- Inom en snar framtid kommer också etanolfabriken i Norrköping att producera energidrank som biprodukt till etanoltillverkningen. Det är en proteinrik massa som passar bra tillsammans med majs.
- Men majsen har en akilleshäl och det är ogräs. Den gror långsamt och det tar tid innan plantan är så stor att den skuggar ogräset. Den saknar konkurrensförmåga helt enkelt. Därför måste ogräset bekämpas både med kemikalier och på mekaniskt vis.

Under förmiddagen informerade flera experter om sortförsök, ekonomiskt utbyte och man visade maskiner och metoder för sådd och bekämpning. Den majs som odlas i området är uteslutande för ensilage. Hela majsplantan och kolven hackas i små, små bitar och det ensilaget blandas med andra födoämnen till ett fullfoder.

Majsdagen hölls på Ogestad där Mathias Jonsson hälsade välkommen och berättade om gården som har 350 mjölkande kor och där 300 hektar odlas varav 46 hektar odlas med majs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om