Majs är en allt vanligare gröda
Majs blir en allt vanligare gröda och därför arrangerade Lantmännen fem träffar med information i södra Sverige, varav en i går i Ogestad, Odensvi. Träffarna handlade om sorter, sådd, gödsling, bekämpning och skörd.
Skörd. På majsdagen i Ogestad, Odensvi demonstrerades majsskörd med en stor specialhack. Hela plantan och kolven hackas i små, små bitar och bildar en grön massa som sedan bland i fodret till mjölkkorna. FOTO: HANS BRANDIN
Foto: Fotograf saknas!
- Det finns flera anledningar till att majsen ökat i popularitet, säger Kjell-Åke Larsson, Lantmännen Maskin. En anledning är att utfodringsförsök visat att majsen är betydligt bättre i foderstaten än man tidigare trott. Majsen utnyttjar också stallgödsel väldigt bra och har blivit ett sätt att sprida riskerna. Ett år då vallen torkar bort kanske majsen klarar behovet av ensilage och vice versa.
- Inom en snar framtid kommer också etanolfabriken i Norrköping att producera energidrank som biprodukt till etanoltillverkningen. Det är en proteinrik massa som passar bra tillsammans med majs.
- Men majsen har en akilleshäl och det är ogräs. Den gror långsamt och det tar tid innan plantan är så stor att den skuggar ogräset. Den saknar konkurrensförmåga helt enkelt. Därför måste ogräset bekämpas både med kemikalier och på mekaniskt vis.
Under förmiddagen informerade flera experter om sortförsök, ekonomiskt utbyte och man visade maskiner och metoder för sådd och bekämpning. Den majs som odlas i området är uteslutande för ensilage. Hela majsplantan och kolven hackas i små, små bitar och det ensilaget blandas med andra födoämnen till ett fullfoder.
Majsdagen hölls på Ogestad där Mathias Jonsson hälsade välkommen och berättade om gården som har 350 mjölkande kor och där 300 hektar odlas varav 46 hektar odlas med majs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!