Mäklarnas guldår är över: "Vi får jobba dubbelt så mycket i dag"

Under pandemin gick det att sälja hus relativt enkelt, det såldes och köptes på kort tid. Nu är läget ett annat och mäklarna får jobba hårdare och längre för varje affär.
– Vi får jobba dubbelt så mycket idag för att få till en försäljning, säger Anette Eliasson.
En anledning är fler förbehåll, en annan anledning är orimliga förväntningar.

Louise Andersson och Anette Eliasson är båda mäklare. De säger att det har kommit igång igen men att de får jobba hårt för att kunna göra avslut i affärerna.

Louise Andersson och Anette Eliasson är båda mäklare. De säger att det har kommit igång igen men att de får jobba hårt för att kunna göra avslut i affärerna.

Foto: Kollage Andreas Johansson

Västervik2025-03-29 20:00

Nyheten i korthet

  • Fastighetsmäklare i Västervik upplever att de måste arbeta hårdare och längre för att slutföra försäljningar, jämfört med under pandemin då hus såldes snabbt.
  • Orsaker till detta inkluderar fler förbehåll från köpare, orimliga förväntningar och ekonomisk osäkerhet på grund av kriget i Ukraina, höga elpriser och räntehöjningar.
  • Trots dessa utmaningar anser mäklarna att marknaden stabiliseras och att den nuvarande situationen är mer normal jämfört med den snabba försäljningstakten under pandemin.

Egentligen är det tillbaka till ett ungefärlig normalläge nu, menar Louise Andersson. Hon har varit mäklare sedan 2011 och sett både uppgångar och nedgångar på bostadsmarknaden. I närtid har vi haft båda.

 – Under pandemin gick det att sälja och köpa ett hus på en månad, ibland tog det kortare tid. Det var "enkelt". Nu är läget ett annat och vi får kämpa hårdare. Vi säljer, men det tar mycket längre tid.

– Det är tillbaka till det riktiga mäkleriet, det är svårare men en rolig utmaning!

Före och under pandemin var räntorna låga, många som kanske inte haft möjlighet innan hade råd att köpa ett hus. Intresset för hus "peakade" under pandemin.

– Det kom väl av att man gick hemma mycket. Man ville ha större ytor, man ville kunna jobba hemma och man ville kunna ha en trädgård att vara i. Det var stor omsättning på bostäder och det gick fort att sälja. Priserna gick upp.

Så kom kriget i Ukraina, höga elpriser, inflationen och räntehöjningar. Från att ha varit full fart blev det stopp, för att sedan sakta sega sig framåt.

– Då blev frågan om man skulle våga både köpa och sälja? Den osäkerheten satte stopp för många affärer.

undefined
Louise Andersson säger att det var relativt enkelt att få till affärerna under en period.

Bilden delas av Anette Eliasson. Hon menar att många tvekade.

– Särskilt yngre köpare reagerade på "skyhöga" räntor när de steg. Men faktum är ju att de är normala, det var ju perioden med väldigt låga räntor som var det onormala. 

Nu kan båda enas om att det stabiliserats, det har redan vänt.

Däremot tar affärerna tar längre tid. 

Det är en utveckling som Anette Eliasson såg komma innan pandemin, när villkor började komma på bred front.

– Jag var på ett Rotarymöte och satt vid samma bord som en man. Han berättade om förbehåll, alltså villkor att sälja sin egna bostad, blivit vanligt i Stockholm. Hans son hade köpt ett hus men fick inte sin lägenhet såld. Det blev ju kontraktsbrott, banken vägrade honom ett tillfälligt lån.

undefined
Anette Eliasson har varit mäklare länge. Hon har sett svängningarna komma och gå. Under pandemin var det väldigt lätt att sälja hus, nu får man kämpa mer.

– På andra sidan bordet satt en annan herre: "Det har hänt min son också!". Det var nog första gången jag hört att banken nekat en kund ett överbryggningslån. Det kom ju hit med och den regeln blev sedan för hela Sverige.

Det hade alltså blivit svårt att få ett så kallat överbryggningslån, ett tillfälligt lån för att betala den nya bostaden, innan fått pengar för den gamla.

Hon menar att det gjorde hela systemet trögt och när räntorna steg blev lånefrågan väldigt påtaglig. Och förbehållen ökade med osäkerheten.

Vi har hört från flera håll att det ibland kan bli komplicerat, det är par som gått skilda vägar som måste hitta och köpa varsin bostad innan de är säljredo, och en köpare som måste ha sålt sitt hus innan de skriver på. Det är tre affärer som måste bli. Vad gör det med ert jobb?

Louise säger att det kan bli komplicerat.

– Allra oftast handlar det om att man måste ha sålt sitt hus innan man är redo att köpa. Men med förbehåll blir man också en mindre attraktiv köpare.

– Även om det nog aldrig förekommit en sådan händelse som du beskriver hos oss så innebär det här att det tar lång tid, mycket längre än det gjort.

Anette delar också den uppfattningen, det är mycket längre tidshorisont.

– Vi får jobba dubbelt så mycket för att få till en försäljning. När vi gjorde planer för hela affärens genomförande förut så höll alltid den. Det är mer sällan den gör det idag, man vet inte när allt klaffar. Och det är mycket som ska klaffa.

Så lyckas du med affären

Här är några allmänna råd, enligt Louise och Anette.

1. Var ute i god tid.

2. Sälj ditt hus innan du köper nytt.

– Man kanske får sälja och hyra en lägenhet under en period, gå ner i standard ett tag tills man hittar det man har råd med och vill ha, säger Louise Andersson.

– Vi brukar säga att vi vill ha "köpklara" kunder. Det kan vara att säljaren inte accepterar massa villkor, men man kan bli tvingad, för det finns bara den köparen, säger Anette Eliasson.

3. Ha rimliga förväntningar på vad ditt hus är värt.

– Äldre säljare tror ibland att deras hus på alla sätt stigit i värde, deras granne kunde sälja för ett visst pris. Men själva har de kanske inte renoverat sedan 80-talet. Alla hus är unika, det är väldigt mycket som avgör vad marknaden är beredd att betala.

4. Ha ett lånelöfte och köp vad du faktiskt har råd med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!