Malmös glömda 1600-talshistoria

I Malmö pågår ett spännande projekt, Projekt Malmö 1692, som går ut på att man vill återskapa stadens glömda 1600-talshistoria med hjälp av modern datateknik. I framtiden ska besökarna kunna ta en titt i datorn och då kunna se miljöerna i tre dimensioner.

1600-talet. I Malmö år 1692 fanns ett sjuttiotal kvarter med övervägande korsvirkeshus med tegeltak där kvaliteten på husen varierade kraftigt. Byggandet blev eftersatt under de oroliga ofredsåren under 1600-talet. Illustration: Malmo1692.nu

1600-talet. I Malmö år 1692 fanns ett sjuttiotal kvarter med övervägande korsvirkeshus med tegeltak där kvaliteten på husen varierade kraftigt. Byggandet blev eftersatt under de oroliga ofredsåren under 1600-talet. Illustration: Malmo1692.nu

Foto:

Västervik2005-12-03 00:25
För de flesta människor är det svårt - för att inte säga omöjligt - att tyda gamla handskrifter och dokument. Det här är ett stort problem, menar historikern Sven Rosborn på Fotevikens museum. Han har tagit initiativet till ett projekt som går ut på att göra kulturarv mer lättillgängliga.
Tillsammans med Malmö stad vill han återskapa Malmö från 1692 med hjälp av de senaste programvarorna. Genom att omvandla arkivalier, det vill säga skrivna originaldokument, till ettor och nollor i datorn hoppas Sven Rosborn kunna ge en bild av hur livet tedde sig förr i tiden.
- Besökaren ska kunna vandra runt i den tidens Malmö för att på så sätt bättre förstå hur det var att bo här under den perioden. Man ska kunna se de stora vallarna som omslöt staden och skapade en känsla av både instängdhet och trygghet för borgarna som inte kunde se horisonten på grund av alla försvarsverk. Det var en krigisk period som tog mycket plats för alla i den här regionen, säger Sven Rosborn.

Det är inte bara en kulturhistorisk gärning att digitalisera arkiven, menar han.
- Många ungdomar i dag har svårt att läsa handskrivna dokument till och med från vår egen tid. Genom att överföra de gamla dokumenten till datorn får betydligt fler personer tillgång och kännedom om dessa. Det är som att det öppnas en ny dörr till de gamla arkiven, vilket i förlängningen handlar om ett helt nytt sätt att levandegöra och se på vår historia, säger han.
Projektet, som är inne på sitt andra år, sker i samarbete med arbetsförmedlingen. Sammanlagt deltar ett 40-tal arbetssökande i arbetet med att välja ut och lägga in informationen i databaserna.
- Malmö har ett unikt arkiv eftersom staden aldrig blivit plundrad eller vandaliserad. Därför finns det kvar mycket detaljerade beskrivningar av staden och bouppteckningar och ägohandlingar. I vissa fall känner vi till vilka tavlor som de olika familjerna hade på sina väggar, vilket öppnar fantastiska möjligheter att återskapa vardagslivet.
Eftersom projektet sammanställer uppgifterna fastighet för fastighet, kvarter för kvarter så går det att sakta men säkert att bygga upp delar av staden i detalj som den en gång såg ut.
- Hittills har vi hunnit med fem av sammanlagt 70 kvarter, vilket ger en bild av hur omfattande arbetet är.

Ett av de första kvarteren som blev klara är det som ligger mellan Centralstationen och Stortorget. Det området var den tidens gräddhylla - där bodde stadens rikaste invånare. Bland annat fanns där borgmästare Hans Michelsens hus, som var en kopia av den stora borgen Glimmingehus på Österlen. Den uppseendeväckande byggnaden fick stå kvar till 1870-talet då det revs för att ge plats åt modernare bebyggelse. I dag kan man tack vare de detaljerade ritningarna åter besöka huset och vandra genom husets fem våningar.
Sven Rosborn är övertygad om att de nya sätten att visualisera historien har kommit för att stanna. Tack vare moderna program går det att skapa verklighetstrogna miljöer som kan kittla fantasin för såväl vuxna som för barn och ungdomar. Men att likna det här sättet att presentera historia vid ett pedagogiskt dataspel vill han ändå inte göra.
- När vi tänker på dataspel rör det sig ofta om rena fantasyprodukter eller spel som går ut på att ha ihjäl varandra. De här applikationerna bygger på fakta som gör det möjligt att testa vardagliga göromål som att hälsa på hos grannen eller ge sig ut på marknaden.
Tjänsten kommer att vara gratis och resultatet kommer efterhand att läggas ut på internet så att det blir tillgängligt för en bred allmänhet.peter.fredriksson@ttspektra.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om