Många affärer och mackar säljer läkemedel

Sedan i söndags tillåter en ny lag att en rad receptfria läkemedel får säljas på andra platser än apotek. En rad butiker i Västervik förbereder sig för att redan i slutet av denna vecka börja sälja Alvedon, Panodil, nässpray och likande produkter mot värk, förkylning och liknande.

Morötter, potatis, bröd och Alvdeon. Nu kommer även livsmedelsbutikerna att sälja            receptfria läkemedel i Västervik. Foto: Karin Hertz

Morötter, potatis, bröd och Alvdeon. Nu kommer även livsmedelsbutikerna att sälja receptfria läkemedel i Västervik. Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2009-11-03 00:00
- Förändringen kommer att synas tydligt ute i samhället och ökar tillgängligheten till läkemedel, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket. I Västervik kommer bland annat kedjorna Coop Extra, Willys, Ica Kvantum och Hemköp att tillhandahålla receptfria läkemedel till sina kunder. Även OKQ8 i Västervik kommer att sälja Treo, Panodil, Alvedon och liknande preparat till bilister som känner huvudvärken vara på väg. På sätt och vis blir reglerna för "vanliga affärer" tuffare än på apoteket. I affärerna måste man nämligen alltid vara 18 år, även om det bara är näsdroppar eller något annat, mera harmlöst, läkemedel för egenvård man vill ha. De flesta handlare i Västervik VT talat med ser positivt på att kunna erbjuda sina kunder denna nya service. - Läkemedelsförsäljningen innebär ett klart mervärde för kunderna, säger butikschef Erik Höjelid på Coop Extra. - Samtliga butiker i KF Göta, Smålandsföreningen, har ansökt om att få sälja receptfria läkemedel. Vi kommer att saluföra läkemedlen i anslutning till kassorna och över disk i vår förbutik för Lotto, tips och posthantering. - Läkemedlen blir inget man kan plocka löst i hyllorna. Jag tror vi kommer igång med försäljning i mitten av november, säger Erik Höjelid som betonar att hans personal aldrig får svara på medicinska frågor eller ge råd om läkemedlen. - Vi ska bara tillhandahålla preparaten. Den totala omsättningen på receptfria läkemedel är i dag kring 2,6 miljarder kronor. Experter tror att 500 miljoner kronor nu försvinner från apoteken. - Coops andel skulle då bli 100 miljoner kronor, vilket skulle innebära att KF Göta:s 45 butiker har totalt 3-5 miljoner kronor i extra omsättning att hämta hem, säger Erik Höjelid. Katharina Arvidsson, som driver Ica Kvantum, säljer sedan drygt ett år nikotinläkemedel - något som tidigare fanns enbart på Apoteket. Hon tycker det är bra att nu få börja sälja även huvudvärkstabletter och andra receptfria läkemedel. För högsta säkerhet säger den nya lagen att läkemedel skall förvaras åtskilt från andra produkter och utom räckhåll för allmänheten. - Förhoppningsvis kommer vi att få våra första läkemedelsleveranser till helgen, tror Katharina Arvidsson på Ica Kvantum.
540 läkemedel
Läkemedelsverket har beslutat att totalt 540 av de nuvarande cirka 900 receptfria läkemedlen ska få säljas till exempelvis livsmedelsbutiker och bensinstationer, i enlighet med den nya lagstiftning som trädde i kraft den 1 november 2009.
Samtliga dessa läkemedel passar för egenvård, har en lindrig biverkningsprofil samt är lämpliga ”med hänsyn till patientsäkerheten och skyddet för folkhälsan”.
Varje butik avgör själv vilka produkter man vill sälja.  18 års åldersgräns gäller för samtliga läkemedelsprodukter.
Kommunerna ska kontrollera att alla regler följs och Läkemedelsverket har fått rollen som övergripande tillsynsmyndighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om