Ungefär en tredjedel av alla undersökta avlopp var i så risigt skick att ägarna till dem fick åtgärdskrav.
I sådana fall är det två år som man har på sig att ordna en bra avloppslösning. Annars blir det utsläppsförbud.
Fast enligt Christer Hermansson på miljö- och byggnadskontoret är det ingen som har trotsat kommunens krav och fortsatt att använda sitt underkända avlopp efter den magiska tidsgränsen.
- Det är ingen som vi har varit tvungna att begära att nämnden dömer ut vite mot, säger Christer Hermansson, som arbetar med inventeringen av enskilda avlopp.
I något fall har ägaren valt att byta ut sin vattentoalett mot en torrtoa, och bara behållit avloppet för bad-, disk och tvättvatten.
För närvarande inventeras avlopp i Botorpsströmmens avrinningsområde. Anders Fröberg, projektledare för "Små avlopp - bra avlopp", säger att de har ökat takten på inventeringen något i år. De räknar med att hinna inventera ungefär 400 avlopp.
Enligt EU:s vattendirektiv ska samtliga vattendrag ha tillfredsställande vattenkvalité 2015.
Men då krävs åtgärder. Hela kusten är påverkad av övergödning. Läget är särskilt allvarligt i vissa vattendrag och havsvikar.
Som exempel kan nämnas Gamlebyviken, Vivassen i Loftahammar, Västrumsfjärden, Loftaån, Gamlebyån, Gunneboån, Storån, Holmån (Bredvassaviken) och Bälöbäcken.
Enligt Christer Hermansson finns de sämsta avloppen ofta vid äldre bebyggelse inåt landet. De kustnära husen har som regel bytt ägare fler gånger. När de nya ägarna har sökt bygglov för att bygga om och ut, har de samtidigt fått krav på sig att åtgärda avloppet. Därför är avloppen ofta bättre där.
Så långt som ni har kommit hittills, är det ungefär som ni väntade er?
- Ja, det är ungefär som vi hade trott. Vi visste att det var ganska dåligt, säger Hermansson.
Är det många avlopp där det går rakt ut?
- Ja, det är det. Och det har inte varit tillåtet sedan 1969. Då kom krav på att man inte bara fick ha slamavskiljning.