Många ben att stå på minskar sårbarheten

Anita och Paul Hultberg försöker skapa många ben att stå på för att minska sårbarheten. De tänker också öppna en port för barnen om de, som de innerligt hoppas, skulle vilja bosätta sig på ön i framtiden.

Västervik2006-07-03 00:25
- Vår födkrok var till en början enbart fraktpråmen, säger Anita Hultberg. Det håller inte att vara helt beroende av en inkomstkälla. Förutsättningarna kan ändras över en natt. Just idag kan man läsa i tidningen att stödet för tunga transporter i skärgården ska minskas från 67 procent till 50 och endast gälla företagare. Vi vet inte hur hårt det kommer att slå på vår verksamhet, men nu är vi inte längre helt beroende av pråmen och blir det inte tillräckligt lönsamt är vi inte främmande att sluta med den verksamheten.

Paul Hultberg ägnar större delen av sommarhalvåret åt att frakta alla möjliga och omöjliga saker på pråmen. Anita Hultberg har annat för sig.
- Vi har 110 hektar som ska betas av våra egna Herefordkor och inlånade får så det är mycket stängsel som ska hållas efter. Jag jobbar mycket i lantbruket, just nu håller jag och min dotter Emelie på att röja sly. På hösten börjar svärmor och jag att fiska sik och jag röker fisk på beställning.
- Från första dagen vi bosatte oss på ön har vi hållit på att renovera och bygga hus och det arbetet pågår fortfarande.

En liten jaktstuga finns en bit upp på ön, men ganska nära båthuset har makarna Hultberg börjat bygga ett uthyrningshus.
- Det gick väldigt smidigt att få tillstånd för att bygga, vi skyndar långsamt och investerar pengar vartefter. Det blir en rejäl, vinterbonad stuga med gott om plats. Vi planerar att det ska vara färdig för uthyrning om ett år.

Andra planer är att bygga om en sjöbod till servering för hungriga sällskap. Men där går det inte lika smidigt.
- Det är fruktansvärt mycket krångliga regler som är dyra och svåra att uppfylla i alla fall om jag ska få servera mat som jag själv lagat, säger Anita Hultberg. Vi vill ha klara papper när vi kör igång och önskar att det vore mycket mindre byråkrati. Här finns inte samma kundunderlag som i en stad, vi har stängt hela vintern och om det regnar så kommer ingen hit. Jag tycker att vi på ett enklare och billigare sätt borde kunna få tillstånd att laga och servera hemlagad mat.
- Med halvfabrikat kunde jag köra igång i morgon, men det är inte det jag vill. Jag älskar att laga mat och om jag ska servera något så ska det vara hemlagat. Först ska vi dock få igång uthyrningshuset. Men på sikt hoppas jag kunna ta emot ett begränsat antal gäster. Om vi får snurr på verksamheten med betalande gäster så öppnar det en möjlighet för våra barn att kunna bosätta sig här i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om