Många eldar på ett livsfarligt sätt

De flesta husägare är förstående. Men en del blir arga över att få anmärkningar på saker i sitt eget hem, och dessutom tvingas betala för det.

Morgan Lindfors inspekterar en kakelugn.

Morgan Lindfors inspekterar en kakelugn.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-02-01 00:00
Sotar’n i Västervik AB har hand om sotning och brandskyddskontroller i den södra kommundelen.Morgan Lindfors, skorstensfejarmästare, jobbar med kontroller av brandskydd och installationskontroller.Hans uppfattning är att de flesta fastighetsägare vet vad det finns för brister, och blir inte förvånade när de får nyttjandeförbud.Vid ett nyttjandeförbud är eldstaden avställd. Innan den åter får tas i bruk, måste en brandskyddskontroll göras.Att sotaren inte kan komma in i fastigheten är en vanlig anledning till att det blir nyttjandeförbud.- Sedan är det många som säger att de inte använder sina eldstäder, säger Morgan Lindfors, som tycker att det är underligt att det är så många som inte eldar nu i kylan.Vid anmärkningar får fastighetsägaren ofta en viss tid på sig att åtgärda felet, ofta tre-sex månader, om det inte är en uppenbar brandfara.Brister i takskyddet är vanligt. Till takskydd räknas bland annat stegen upp. En lös stege ska placeras över ett glidskydd, så att den inte kan kana åt sidan.- Har man en eldstad ska det vara en säker anordning hela vägen upp, säger Morgan Lindfors.Andra påpekanden kan vara att golvet framgör eldstaden inte är brandsäkert.Askhanteringen är värd ett eget kapitel.- Där är det väldigt vanligt att folk slarvar, säger Morgan Lindfors.Han har mött många som bara tar en kasse, häller askan i den och sätter ut den på altanen. Eller brevid vedhögen.- Det är otroligt mycket bränder som startar så. Det kan vara kvar glöd i askan i flera dagar, säger Morgan Lindfors.En plåthink med tättslutande lock ska man ha. Han tycker inte heller att man ska tippa askan utomhus, på grund av brandrisken, utan lämna in den på Målserum.Morgan Lindfors tycker också att många eldar på ett livsfarligt sätt. Dit hör pyreldning. Man ska inte lägga in en stor vedkluns på kvällen och skruva ner draget. Då kan det bli soteld.Ett annat vanligt fel är att man eldar för hårt. Braskaminer ska ofta matas med ett par kilo ved i timmen under några timmars tid, men många lägger in sex-sju kilo i timmen.- De är inte konstruerade för att klara den temperaturen. Det finns risk för en överhettning i bjälklaget, så att det blir en glödbrand, som sedan utvecklas till en riktig brand under natten.
Anmärkningar
Under 2009 gjorde Sotar’n i Västervik AB kontroll av sammanlagt 2 657 eldstäder i södra kommundelen.Totalt blev det 879 anmärkningar. Sammanlagt 780 hus fick anmärkningar.Vanligaste anmärkningen gällde brister i takskyddet (stege med mera), där 412 anmärkningar noterades. Näst vanligast är anmärkningar på rök- och avgaskanaler, följt av anmärkningar på eldstäderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om