Nykompetens är ett integrationsprojekt som syftar till att få nyanlända med attraktiva utbildningar ut i arbetslivet så fort som möjligt. 20 deltagare har varit aktiva i den första omgången, av dem har tre fått jobb, och tio har hittat en praktikplats perioden från november till januari.
Projektet finansieras av kommunen och av Sparbanksstiftelsen.
Under fredagen var det avslutning för deltagarna på Campus i Västervik. Det delades ut deltagarbevis, och bjöds på tårta och kaffe.
Dina Ahmad från Syrien är byggnadsingenjör. Hon har praktiserat på Svensk fastighetsförmedling.
– Det har varit jätteroligt och lärorikt. Jag har lärt mig mycket och fått öva på min svenska. Jag har lärt mig yrkesspråket, vilket är viktigt, säger hon.
Dina Ahmad pluggar svenska på kvällarna och vill helst av allt hitta ett jobb.
– Det är ingen jätteskillnad på arbetslivet här och i Syrien men här är det inte mycket hierarkier, man kan prata med sin chef och komma med idéer. Det är väldigt bra, säger hon.
Abd Alkarim arbetade med utsmyckningar och ornamentik i byggbranschen i sitt hemland. Han har haft flera praktikplatser och letar jobb med ljus och lykta.
– Jag kan jobba med vad som helst, jag har jobbat i 32 år innan jag kom hit, jag vill inte sitta hemma, säger han.
Lotta Bäckström, Janne Damberg och Christian Svensson är några av de som håller i Nykompetens. De är nöjda.
– Det har gått bra, vi har bara hållit på tre månader ungefär och på den korta tiden tycker jag att vi har bra resultat, säger Christian Svensson.
Alla tre är inne på samma linje, svenska arbetsgivare borde våga anställa fler nyanlända.
– Här finns det helt färdiga kompetenser som väntar på att börja arbeta. Många fler borde våga anställa nyanlända och ge praktik, säger Lotta Bäckström Svensson.
– Många ser språket som ett så stort hinder, man blir rädd för det på något sätt, men det behöver inte vara så svårt, menar Janne Damberg.
Sju företag har ställt upp på studiebesök, man önskar att ännu fler ska vilja ta chansen i framtiden. Projektet är treårigt och kommer ha cirka 40 deltagare om året. Den 15 februari är det dags för nästa grupp.
– Det vi kan erbjuda är enskild hjälp, verkligen sätta oss ner med en person åt gången och gå igenom allting som behöver göras. Vi har skruvat lite på upplägget och inser att det behöver ta tid, det är viktigt att det får ta tid, säger Lotta Bäckström Svensson.
– Och vi vill ha fler som engagerar sig. Vi vill uppmana företag och andra att höra av sig till oss om de vill vara med, säger Christian Svensson.