Det är ett glatt gäng Västerviksbor som står nere på stranden och lyssnar på Karin Jaderyd, instruktör i kajakpaddling. På Lysingsbadet finns både nybörjarkurser och avancerade kurser och just den här gruppen är nybörjare. Karin visar hur kajakerna ser ut, var man kan förvara packningen och hur man kan spänna fast kartan. Det finns nät på kajakerna där man kan förvara sånt som man vill kunna nå enkelt när man är ute och paddlar.
– Solskydd, vatten och Snickers är bra att ha med sig, säger Karin.
I juli kommer de att ha en tvådagarskurs för nybörjare och i augusti har de en tredagarstur. Då sover de ute på öar och lagar trerätters på ett medtaget kök.
Den största skillnaden mellan en kanot och en kajak är att kanoter ofta är helt öppna medan en kajak passar sig bättre för regn eller vågor då den går att stänga helt med hjälp av ett kapell. Kursdeltagarna tackar dock nej till kapellen, det känns tryggare att veta att de kommer glida ur kajaken om de välter. Och välta är de beredda på att göra.
– Det kommer säkert vara vingligt i början så det blir nog ett och annat bad, säger Mikael Amlé.
Kajakerna finns för både en och två personer. Männen tar var sin enmanskajak men Anna Bürgi och Karin Hall paddlar tillsammans i en tvåmans. Anna har funderat ett tag på att testa kajak och säger att målet är att köpa en egen, gärna begagnad.
– Det verkar vara en härlig idrott där man använder mycket bål.
Innan de drar ner kajakerna till vattnet visar instruktören Karin hur de tar sig i och ur kajakerna på bästa sättet. Man ska inte sätta handen på sidan och häva sig ur, då välter kajaken. Men det är heller inte så dumt att testa på att välta, säger hon.
– Det är bra att testa på det när man känner sig bekväm med det. Alla bör välta varje år så att man inte känner sig rädd för det.