Många Luxanställda har fått nya jobb
Flera projekt i anslutning till Electrolux nedläggning börjar gå mot sitt slut, och nära 450 anställda har hittat nya vägar i livet.
Gunnar Jansson
Foto:
I samband med att Electrolux stängde fabriken bidrog företaget med drygt 70 miljoner kronor till så kallade omställningsåtgärder för personalen. I mars nästa år ska resultatet redovisas för koncernen.
- Pengarna har räckt och har använts generöst utan pekpinnar. Det har lett till jobb och utbildningar för många, konstaterar Gunnar Jansson.
300 anställda har sökt stöd ur omställningsfonden. Närmare hälften har valt att studera på högskola eller ta körkort för yrkestrafik. Pengarna har även använts som introduktionsersättning till nya arbetsgivare, starta-eget-bidrag och konsultarvoden i samband med individuella handlingsplaner.
- 34 personer har fått pensionslösningar.
Gunnar Jansson har även varit ansvarig för ett projekt med namnet Vägar framåt. Projektet, som avslutas i december, har finansierats med hjälp av medel från näringsdepartementet. Sedan starten i april 2005 har drygt 200 små och medelstora företag i kommunen fått besök. Projektgruppen har kartlagt rekryterings- och kompetensbehoven under kommande femårsperiod.
- Många av företagen har anställda som kommer att gå i pension inom fem-sex år. Då kommer det att finnas behov av personal inom flera branscher, från försäkringsbolag till tillverkningsindustri.
När det gäller behov av kompetens är det fortfarande verkstadsindustrin som efterfrågar personal med specialkunskaper.
- Det finns ett stort behov framöver av cnc-operatörer och liknande. Men även inom hantverksyrken som plåtslageri finns det inte tillräcklig återväxt av utbildad personal, och där finns det ett rekryteringsbehov, säger Gunnar Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!