Marginalen kan tvingas ordna väg till tomter i skogen

Avtalet är tydligt. Fastighetsbolaget Marginalen är ansvarig att se till att det finns väg till de tomter där det råder byggförbud på Hornslandet.

Västervik2011-11-17 00:00

För några veckor sedan berättade VT historien om hur några privatpersoner köpte nybildade tomter på Hornslandet i början av 90-talet. Då lovades det vatten-, avlopp och vägar till tomerna. Sedan dess har ingenting hänt. Tomterna är belagda med byggförbud fram till dess att det har ordnats med väg och VA. Under tiden har privatpersonerna fått betala fastighetsskatt för de oanvändbara tomterna.

Efter artikeln visade det sig att så sent som 2008 bjöds ytterligare två tomter ut till försäljning. Även denna gång utlovades att VA och vägar var på gång.

En av dem som slog till var Lars-Åke Isaksson från Habo i Jönköpings län.

- Jag kontrollerade med Västerviks kommun. En ny plan för Hornsområdet var på gång, och då skulle det bli kommunalt VA.

I somras förstod han att den tomt som han köpt inte skulle bli en del av det nya VA-området.

De senaste åren har det varit omsättning på personal på kommunens plankontor. De som Lars-Åke Isaksson pratade med då finns inte kvar.

När VT ringde till kommunen om tomterna i skogen för några veckor sedan tycktes det komma som en överraskning att det fanns privatpersoner som ägde tomter i det övergivna området. Då uppgavs det att man inte kände till detaljerna i det avtal som skrevs i början av 90-talet mellan Pepparängens Förvaltning AB och Västerviks kommun och som skulle garantera VA och vägar i området.

Sedan dess har kommunen gått igenom det 20 år gamla avtalet.

- Det gäller fortfarande. Tomtägarna kan begära att ägaren till Horn 1:18 ser till att det finns väg ut till tomterna, säger Regina Laine, planarkitekt.

Horn 1:18 är ett större markområde på Horn, som ägs av Pepparängen Förvaltnings AB, som i sin tur ägs av Stockholmsbaserade Marginalen Fastigheter AB. Där säger Johan Grape, fastighetsutvecklare, att det finns en skogsväg till tomterna, men att det kan bli förändringar.

- Vi funderar på att göra en ny detaljplan. Växer Hornslandet kommer det att behövas skola och daghem. De funktionerna finns inte med i dagens planer, säger Grape.

En möjlighet skulle vara att lägga offentliga byggnader nära tomterna, i så fall skulle man använda en helt annan vägdragning. En ny detaljplan ligger dock några år fram i tiden.

En annan fråga är vatten och avlopp. Där har VT inte fått något tydligt besked om vad som kommer att gälla. Tomterna ingår inte i det kommunala VA-området som får särtaxa på upp till 300 000 kronor. Några olika alternativ som nämnts är antingen att tomtägarna överklagar kommunens beslut om VA-område och kräver att få komma med där, eller att tomtägarna själva får ordna ledningar från en anslutningspunkt till det kommunala nätet.

Detta har hänt

I början av 90-talet försökte bolaget Cesand att exploatera delar av markområdet Horn 1:18. 126 fritidshustomter skulle det bli. VA-nät och vägar började byggas. Projektet havererade och slutade i konkurs.

Horn 1:18 togs över av Fastighets AB Marginalen. Ett mindre antal tomter hade dock tagits över av ett annat fastighetsbolag som sålt dem vidare till privatpersoner. Från 1992 finns ett avtal mellan Västerviks kommun och Fastighets AB Marginalen som reglerar hur exploateringen skulle kunna genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om