Märkligast i hela Småland

Den senaste veckan har ett 20-tal nya bildristningar hittats vid Casimirsborg, söder om Gamleby. Det gör platsen till en av landets mest intressanta, Tjust hamnar i klass med Tanumshede i Bohuslän.

Roger Wikell och Kenneth Ihrestam arbetar med att dokumentera onsdagens fynd vid Casimirsborg. De sensationella fynden gör kullen till den märkligaste platsen i Småland när det gäller hällristningar.

Roger Wikell och Kenneth Ihrestam arbetar med att dokumentera onsdagens fynd vid Casimirsborg. De sensationella fynden gör kullen till den märkligaste platsen i Småland när det gäller hällristningar.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-09-18 00:08
På 1960-talet fanns 14 kända hällar med ristningar i Tjust. Förra veckan hittades ett 20-tal nya och förra året tio stycken runt Prästgårdshöjden i Gamleby. Sammantaget gör det Tjust till ett område i klass med Tanumshede i Bohuslän, när det gäller hällristningar, och det aktuella området på Casimirsborg kommer att bli ett begrepp på riksplanet i arkeologiska sammanhang. - Vi är inte klara än, jag är säker på att vi hittar fler, säger Sven-Gunnar Broström, en av de tre som letar hällristningar. Det här är ett mycket intressant område med flera andra fornminnen. Det vi hittat hittills under veckan är ett 20-tal bildristningar och minst 50 skålgropar, ett tiotal av dem är helt unika på grund av sin storlek. Skålgroparna är 20 centimeter i diameter och bär tydliga spår efter ristningen. Området runt skålgroparna har också utsatts för eld, det är ganska vanligt och man tror att det kan vara en rituell handling. Trion som letar hällristningar och tillhör de mest framgångsrika är inte heltidsanställda. Sven-Gunnar Broström är kartingenjör, Kenneth Ihrestam är rörmokare medan Roger Wikell är frilansande arkeolog. Alla kommer från södra Stockholm och har börjat med hällristningar som en hobby. Nu anlitas de av Högskolan i Kalmar.- Vi vet vilka platser som är intressanta i sammanhanget. Sedan gäller det att läsa av omgivningarna och med åren lär man sig var det lönar sig mest att leta. Vi söker efter ristmärken på dagarna och gör markeringar. Sedan återvänder vi i mörkret och söker av de markerade platserna med släpljus. I släpljuset fyller de i konturerna på ristningarna och sedan målas de dagen efter med kalkfärg (som regnar bort). Alla ristningar ritas av på en plast.- Plasten scannas in och sedan bearbetas bilderna digitalt så att vi får fram olika djup i de ristade linjerna med mera. - Det är jättespännande att ge sig ut och leta. Varje gång vi gör ett fynd känns det helt fantastiskt och när man hamnar på en plats som denna på Casimirsborg så är det extra roligt. Den här kullen är den märkligaste i hela Småland när det gäller hällristningar.
Webb-tv
Se bilder från hällristningsfynden i Casimirsborg på www.vt.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!