Markundersökning före bostadsbygge
Exploateringen av industriområdet vid Grantorpet ifrågasätts av grannen Espen Colfach som ville ha en markundersökning innan rivningsarbetet satte i gång.Nu är grävskoporna på plats och undersökningen får vänta.
Grantorpet rivs. Grävskoporna tuggar sönder den gamla karosserifabriken på Grantorpet bit för bit. Marken ska efter rivningen undersökas. En granne hade hellre sett en undersökning före rivningsarbetet. Foto: Anders Steiner
Foto: Fotograf saknas!
- Jag tycker hela tillvägagångssättet är felaktigt och har påtalat det, säger Espen Colfach som befarar att det kan finnas miljögifter i marken.
- Ja, med tanke på den verksamhet som bedrivits här tidigare, det har varit tändsticksfabrik och karosserifabrik med lackeringsverkstad.
Även rostskyddsbehandlingar har utförts.
Som granne har han inget emot exploateringen av området. Det ska byggas sjönära villor i regi av Eksjö Hus. Däremot tycker han att exploateringen kanske blev lite för stor.
- Det finns utlåtande från undersökningar på området som jag har svårt att tro på. Ett bolag som varit här säger att det inte finns anledning att tro att marken är förorenad. Samtidigt har en annan undersökning visat att det finns föroreningar utmed strandlinjen.
Strandlinjen ägs av kommunen och där finns bly, krom och zink som klassas som farliga. Strandremsan ska saneras och kostnaden är beräknad till 950 000 kronor och faller på kommunen.
- Man borde ha undersökt marken under fabriken innan man börjat riva, säger Colfach.
Han får medhåll av miljöskyddsinspektör Pia Sjöholm på kommunen.
- Han har rätt men vi har inget stöd i lagen för att framtvinga en undersökning men det hade kanske varit bra att ta prov först och få fram en kostnadsbild, säger Sjöholm.
- När byggnaden är riven ska marken undersökas. Det finns inskrivet i exploateringsavtalet. Där det ska byggas bostäder får det inte finnas några föroreningar i marken.
Däremot är det inte lika noga med föroreningarna utmed stranden eftersom ingen ska bo där utan området ska användas som cykelväg och för friluftsliv.
- Vem som ska betala om det visar sig vara förorenat under fabriken vet jag inte, det är en avtalsfråga, säger Pia Sjöholm.
Espen Colfach har följt ett liknande ärenden på nära håll i Tyskland för en del år sedan. Då köpte livsmedelskedjan Aldi ett område där det varit fågelfarm och skofabrik. Rivningen påbörjades och det visade sig att marken var kraftigt förorenad.
- Det kostade 80 miljoner tyska mark på den tiden, säger Colfach.
Rivningsarbetet vid Grantorpet är mycket noggrant, allt material sorteras för sig redan på plats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!