Om du är kvinna och står inför en liknande situation, så bestämmer du inte själv om du får ha telefonkontakt med din man eller inte.
Brottsofferslussens utredare kommer först att ringa dig, för att ta reda på om du verkligen vill ha kontakt med den man som brukat våld mot dig. Sedan kommer en annan person, en beslutsfattare, att besluta om mannen får ha kontakt med dig och om han beviljas telefon- eller besökstillstånd.
– Många kvinnor kan till en början vara väldigt angelägna och verkligen vilja ha kontakt med mannen. Då är vår uppgift att försöka bedöma vad den viljan bottnar i. Vill kvinnan verkligen ha kontakt eller vill hon att mannen ska veta att hon söker kontakt, trots att hon egentligen är rädd för honom? Det kan vara väldigt svårt för oss att bedöma, säger Martina Robertsson som arbetar som beslutsfattare vid anstaltens brottsoffersluss.
Slussen utreder även om barn får ha kontakt med eller träffa sin pappa som sitter på anstalten.
– Även om barnen kan ha dubbla känslor, så kanske de ändå vill ha kontakt med sin pappa. De kanske är oroliga och undrar vad som har hänt.
Martina berättar att papporna oftast vill ha kontakt med sina barn.
– Men det kan vara så att kvinnan och barnen bor på ett skyddat boende och då går det oftast inte att genomföra. Vi ska ju på något sätt också kunna bedöma om kontakt är för barnets bästa. Vi utgår från barnet och jobbar utifrån Barnkonventionen, som är lag nu. Som stöd i bedömningen tar vi även kontakt med socialtjänsten och vid behov begärs ett yttrande in.
Om ett barn får tillstånd att besöka sin pappa, så måste barnet ha med sig en anhörig.
– Men om barnets mamma är brottsoffer och har blivit utsatt av mannen, så kanske inte hon vill följa med. Det är en komplex situation, det har ju börjat med kärlek och det är många känslor med.
Vanligast är ändå att Kriminalvården till en början beviljar bevakade telefonsamtal. Det innebär att någon sitter bredvid den intagne.
– Syftet är att se till att det blir ett bra samtal för barnet och man följer upp om samtalet har varit bra efteråt. I vissa fall kan det bli aktuellt med ett besök.
Det är inte alltid så att barnets närstående berättar att pappan sitter i fängelse.
– Man får inte glömma att barn över lag har en utsatt ställning, och oavsett vilket brott det är, kan det vara svårt för barnet att ha sin pappa i fängelse.